Đuro Sessa uzvraća udarac: Tvrdi da je Mislav Kolakušić kriv što nije imao promatrače i optužuje ga da ne govori istinu

Đuro Sessa uzvraća udarac: Tvrdi da je Mislav Kolakušić kriv što nije imao promatrače i optužuje ga da ne govori istinu

Zastupnik u Europskom parlamentu i kandidat za predsjednika Republike Mislav Kolakušić prozvao je  Državno izborno povjerenstvo i njegovog predsjednika Đuru Sessu da su teško prekršili zakone “doslovno izmišljajući zakonske odredbe i postavljajući se iznad zakona koji uređuju izborni postupak”. Nazvao ih je običnim bijednicima.

Naime, kandidacijska lista grupe birača nositelja kandidacijske liste suca Mislava Kolakušića izdala je više od 1000 suglasnosti za promatranje rada izbornih povjerenstava i biračkih odbora na izborima za Europski parlament 26. svibnja, javlja RTL.

Kolakušić je tada naveo i kako je DIP, suprotno zakonu, nametnuo obvezu političkim strankama i kandidacijskim listama grupe birača da od njega traže dozvolu za promatranje, iako, kako je tada istaknuo, članci 72. i 73. Zakona o izboru članova u Europski parlament izričito dopuštaju svim političkim strankama i kandidacijskim listama da promatraju izbore bez ikakve prethodne dozvole DIP-a.

Poručuju kako se “promatranje izbora dopušta svim udrugama koje neovisno promatraju izbore te kako se udruga Antikorupcija – platforma za borbu protiv korupcije, koja je promovirala suca Kolakušića, ne može smatrati neovisnim promatračem”.

“Mislav Kolakušić mogao je iskoristiti svoje pravo i odrediti svoje promatrače, ali to nije učinio, makar je o tome bio obaviješten pisanim putem i o čemu postoji dokumentacija”, navode iz DIP-a.

Također, proručuju kako Kolakušić “nije prikazao da je u kampanji koristio sredstva, odnosno usluge udruge ‘Antikorupcija – platforma za borbu protiv korupcije’, što je bio dužan učiniti.

“Mislavu Kolakušiću je odobren uvid u potpise potpore koji nisu prihvaćeni i to 16. travnja i 30. travnja 2019., u prostorijema DIP-a”, stoji u priopćenju koje zaršavaju izjavom kako “uvrede osobne prirode ne namjeravaju komentirati”.

Foto: Edvard Šušak/Hina