Bliski premijerov suradnik napada ministricu Divjak: Ne može ona ništa ne imat s tim

Bliski premijerov suradnik napada ministricu Divjak: Ne može ona ništa ne imat s tim

Posebni premijerov savjetnik za koordinaciju Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu i reformu obrazovanja, Radovan Fuchs, komentirao je štrajk u školama i poziciju ministrice znanosti i obrazovanja, Blaženke Divjak, u pregovorima između sindikata i Vlade.

“Malo te izjave ne razumijem do kraja, s obzirom da je ministrica Divjak ministrica resora u kojem postoji problem, odnosno zahtjevi s jedne strane sindikata, s druge strane pozicija i stava Vlade. Mislim da bi trebala stajati na poziciji Vlade, samim time što je glasala za proračun. Onog časa kad ste digli ruke i glasali za proračun, onda ste imali kompletne spoznaje što je moguće, što nije moguće u tom proračunu ostvariti za sljedeću godinu. Prema tome čini mi se da je to prebacivanje odgovornosti”, rekao je Fuchs, a prenosi N1.

Upitan misli li da bi ministrica Divjak trebala dati ostavku na svoju poziciju, nakon što je jučer izjavila da ona u igrama moći između sindikata i premijera ne želi sudjelovati

“Ne može ona ništa ne imati s tim. Ona je ministrica znanosti i obrazovanja u čijem je to resoru. Svi bi mi, i ja prvi ću dignuti ruku za to da se svim učiteljima, ne samo učiteljima, nego i svim drugim djelatnicima u državnoj i javnoj službi podignu plaće. Je li to realno i moguće u ovom trenutku, o tome odluku donosi u prvom redu premijer, a zajedno u suradnji i razgovorima s ministrom financija i svim ostalim ministrima. Ali ako ste jednom izglasali proračun, onda ne možete reći ja tražim da se u tom proračunu osigura toliko i toliko novca za moj resor i da se podignu plaće i tako dalje”, rekao je Fuchs, dodavši da bi on prihvatio prijedlog Vlade, da je na mjestu sindikata.

Upitan je li cijela situacija ujedno i odgovornost ministrice, Fuchs je rekao da na određeni način i jest.

“Sjetite se izjave sindikata u jednom trenutku, da oni nemaju što razgovarati u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, s obzirom da su se s ministricom sve dogovorili i zahtijevaju isključivo da razgovaraju s premijerom i u Vladi. E, sad, to je što je. Mislim da svakako i ministrica snosi dio odgovornosti za nastalu situaciju”, rekao je Fuchs.

Foto: Denis Cerić/Hina