Pojedite kobasice i fritule kod “Bandićevih svjedoka”: Zašto su dobili najbolje lokacije

Pojedite kobasice i fritule kod “Bandićevih svjedoka”: Zašto su dobili najbolje lokacije

Tko će sve, osim građana, omastiti brk na kućicama u središtu glavnog grada? Jednim dijelom bit će to i svjedoci i svjedokinje u velikim pravosudnim aferama grada Zagreba.

”Uvijek je najbitnije vidjeti tko vodi jednu posebnu kućicu. Tu je gazda. Ta firma koja je uvijek na tom jednom mjestu, ta firma je najbolje povezana s gradonačelnikom na ovaj ili onaj način. Ako je riječ o Adventu, ona stoji na posebnom mjestu. Tako da postoji gazda, uvijek sebe stavi ili prvi čovjek do gazde se stavi naprijed i onda svi ostali sateliti vide tko je gazda i tako se okrenu prema suncu”, objašnjava filmski redatelj Dario Juričan, poznat i kao čovjek koji želi biti predsjednik Republike Hrvatske Milan Bandić, javlja RTL.

Prvo je Grad Zagreb izdao dozvole za postavljanje kućica tvrtki Eko sajam čiji je vlasnik Zdravko Krajina. Bivši vozač gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i svjedok u Aferi Agram. Nakon što je završio ‘Martin u Zagrebu’, počela je ‘Jesen na stolu’, a kućice je dobila tvrtka Etno sajam. Njezin je vlasnik Marko Ljiljak, rođak Ratimira Jurekovića, optuženika u aferi Bundekfest. A na sajmu je kućice postavio Deft Projekt vlasnice Romane Kantoci čija je poslovna partnerica Nada Maljković. Njih dvije zajedno su zaštitile brend Nadine fritule, a obje su svjedokinje u aferi Bundekfest. Inače, još jednoj aferi za organizacije raznih manifestacija – bez javnog natječaja.

”Ovaj način gdje se kućice dodjeljuju bez javnog poziva, na način da svatko dobije određeni dio parka ili trga pa u sklopu toga organizira sam dalje prodaju kućica i pravo na korištenje istih je samo način na koji očito gradonačelnik nagrađuje sebi odane i bliske osobe”, kaže zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek.

Prošli tjedan se otkrilo da je Bandićev bivši vozač lokaciju za sajam dobio za samo 10.500 kuna – a onda je 50 kućica dao u podnajam – svaku kućicu po 6.250 kuna.

Na pitanje o tome je li njegov bivši vozač iskaz promijenio iz zahvalnosti, Bandića je neki dan naljutilo: ”Ja bih vas molio da se uozbiljite kad pričate s gradonačelnikom. Hvala vam lijepo”.

Iz Gradskog poglavarstva jučer se nisu očitovali na naš upit, a kontaktirali smo i USKOK. Oni kažu da ne daju informacije o tome provode li izvide na ovu temu ili ne jer su postupci tajni.

Juričan je tražio od Grada Zagreba mikrolokacije za prikupljanje potpisa za predsjedničku kandidaturu. Evo koliko bi on trebao platiti iste lokacije na Trgu bana Jelačića, a koliko ih je platio gradonačelnikov bivši vozač: ”Tražili smo 17 lokacija, to su mikrolokacije od dva kvadratna metra. Štand je jedan kvadrat. Grad mi je rekao da to košta 22800 kuna, sve zajedno. Dok je gospodin Krajina dobio gotovo cijeli trg za 10.500 kuna za dva tjedna, meni gradonačelnik želi naplatit 12 dana 22 800 kuna.

Jesen na stolu završava danas pa ćemo vrlo brzo saznati tko je i po kojim uvjetima dobio kućice za Advent.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina