Anušić i Mijić “plakali” u Otvorenom: Najviše napadaju moju Kolindu. Ne, najviše napadaju mog Škoru

Anušić i Mijić “plakali” u Otvorenom: Najviše napadaju moju Kolindu. Ne, najviše napadaju mog Škoru

Svi predsjednički kandidati morat će za samo 12 dana prikupiti 10 tisuća potpisa kako bi se uopće mogli kandidirati.

U emisiji Otvoreno gostovali su Ivan Anušić iz izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović, Mate Mijić iz stožera Miroslava Škore, Dražan Dizdar iz stožera Mislava Kolakušića te politički analitičari Ivica Relković i Pero Maldini.

Tim Zorana Milanovića nije poslao svog predstavnika.

– Bitno je reći da i u prvom i u drugom krugu i u bilo kojim kombinacijama Kolinda Grabar- Kitarović pobjeđuje, to je najbitnije – smatra Ivan Anušić, voditelj izborne kampanje Kolinde Grabar-Kitarović. Mjesečni pad biračke potpore ga ne zabrinjava, najbitnije je, kaže to da drugi krug pokazuje povećanje potpore Kolindi Grabar-Kitarović jer u drugom krugu imamo samo dva kandidata.

Ni Mate Mijić, direktor komunikacija izborne kampanje Miroslava Škore nije zabrinut zbog pada potpore Miroslavu Škori. Nemaju, kaže previše povjerenja u ankete, europski izbori su pokazali da su anketne agencije jako pogriješile, a pogriješile su i u prvom krugu prošlih predsjedničkih izbora gdje su pokazivale gotovo pobjedu Ive Josipovića. Provodimo, kaže, svoja istraživanja, u njima je Miroslav Škoro relativni pobjednik 1. kruga i time smo, naravno, zadovoljni.

– Ne samo da nas ne brinu rezultati anketa, mi im uopće ne vjerujemo – kaže Dražan Dizdar, voditelj izborne kampanje Mislava Kolakušića. U prilog tome su, kaže, rezultati anketa rađeni prije europarlamentarnih izbora.

– Nijedna od tri agencije nisu nam ni prognozirali mandat, pogreške su bile ogromne, naše su procijene bile puno preciznije, nemamo razloga za vjerovati anketama. Naša je procjena da možemo osvojiti 600 000 glasova jer je to važno za drugi krug – poručuje.

Politički analitičar Ivica Relković naglašava da se ankete ne promatraju statično, nego dinamično. One pokazuju trend.

– Ankete pokazuju stagnaciju predsjednice države, Zoran Milanović ima blagi rast, došlo je i do stagnacije Miroslava Škore ali je došlo i do povratka Mislava Kolakušića na posteuroparlamentarni rejting. Pitanje je da li će se kampanja dinamizirati, hoće li Kolakušić nastaviti rasti ili će doživjeti “živozidaški” limit na do 15 posto, da li će se kampanja na desnoj strani dinamizirati pa da se dogodi ono što oni govore da imaju, ne može se sada prognozirati – objasnio je.

S njim se slaže i politički analitičar prof. dr. sc. Pero Maldini. Anketu treba promatrati, kaže, najprije u kontekstu trenutka u kojem se radi, pogotovo kada je riječ o istraživanju stavova.

– U nekom drugom trenutku, ako se nešto dogodi ti se stavovi mogu promijeniti u jednom ili drugom smjeru. Može se promijeniti i broj ljudi koji bi možda podržavali jednog ili drugog aktera ovisno o toj dinamici. Dakle, podatke treba gledati na način što se dogodilo prije, što se događa sada. Pojedinim kandidatima raste potpora i kada ne rade ništa. Neki su imali bolji, neki lošiji početak. Ne treba uzimati podatke zdravo za gotovo, treba ih promatrati dinamično u jednom procesu koji se događa u tijeku političke kampanje – naglašava.

Relković smatra da će u ovoj kampaniji biti više kandidata koji neće skupiti dovoljan broj potpisa.

– Malo smo se našalili i rekli smo da će to odrediti i Zoran Vakula to jest kiša koja može padati jer oni koji nemaju jako strukturu – neku svoju mrežu ili neki oblik građanskog aktivizma teško će privoljeti na trgovima pod kišobranima ljude da daju potpise. Ako anuliramo dva ili tri kandidata, može se dogoditi da neki od kandidata toliko narastu da se s nekim drugim izjednače – četvrti s trećim ili drugi s prvim. Tako se može dogoditi mikroizjednačavanje prije samog početka stvarne kampanje – objasnio je Relković.

Miroslav Škoro počinje prikupljanje potpisa ne u Slavoniji nego u Zagrebu.

– Skupit ćemo 10.000 potpisa sutra do ponoći, ostalih 11 dana ćemo se družiti s građanima, slušati njihove probleme, očekujemo da i na taj način građani nam pomognu poslati poruku da je vrijeme za promjene i da će se promjene dogoditi već na ovim izborima – poručio je Mate Mijić.

– Imamo dosta jako i ustrojenu mašineriju, kaže Anušić. Sutra je predsjednica u Zadru svojim državničkim obavezama, a u kampanju krećemo iz Rijeke, točnije s Grobnika.

– Mi smo dokazali da imamo sve što je potrebno za prikupljanje potpisa, imamo dobro ustrojenu organizaciju volontera koji rade na razini cijele Hrvatske i problema s prikupljanjem nećemo imati. Mislav Kolakušić će biti u subotu na zagrebačkom Trgu Bana Jelačića – najavio je Dražan Dizdar.

– Kampanja je specifična najprije zbog ograničenja koje institucija predsjednika uopće nosi i teme koje bi bile interesantne prosječnom građaninu su u domeni izvršne vlasti i u tom smislu ako su građani očekivali nešto od kandidata a oni to nisu rekli, to je jedan od razloga. S druge strane, ako su rekli nešto više od onoga što izlazi iz djelokruga institucije predsjednika Republike, onda su riskirali da budu nevjerodostojni. Neki su kandidati već i nastojali ugoditi uhu prosječnoga birača manje ili više spretno ili nespretno onome kojima se obraćaju – kaže Maldini.

– Jedine prave promjene može donijeti Mislav Kolakušić, poručuje Dražan Dizdar.

– Uz dužno poštovanje, Miroslav Škoro je jedini kandidat koji je u isto vrijeme i ustašom i komunjarom i četnikom, protiv njega se vodi najprljavija kampanja i s lijeve i s desne strane i od svih političkih aktera i to samo pokazuje tko je prava prijetnja vladajućima – odgovara Mate Mijić.

S tim se ne slaže Anušić, tvrdi da se protiv Miroslava Škore nikako ne vodi prljava kampanja, već on mora shvatiti da je ušao u jednu utakmicu u kojoj je sada izložena javna osoba. Tvrdi da je najnapadanija osoba u Hrvatskoj  Kolinda Grabar-Kitarović i drži da predsjednica itekako ima što pokazati iako je već imala jedan mandat.

– Kampanja se tek otvara i nijedan kandidat nije siguran na redoslijed koji sada zauzima – zaključio je Relković.

Foto: N1