Kujundžić uvodi “super kalendar”: Hoće li smanjiti liste čekanja čak za 30 posto

Kujundžić uvodi “super kalendar”: Hoće li smanjiti liste čekanja čak za 30 posto

Ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić, u Opatiji su, na šestom zdravstvenom kongresu Futur Z, predstavili jedinstveni kalendar naručivanja koji će, kako se predviđa smanjiti liste čekanja, ali će se spomenutim kalendarom izbjeći i duplo naručivanje pacijenata. Kako su najavili, novi će se kalendar početi primjenjivati od 15. prosinca ove godine.

– Novi kalendar je već trebao biti gotov, ali se sve malo otegnulo. Sada imamo situaciju kod naručivanja, da se kontrolni pregledi vode kao liste čekanja, a to zapravo nisu, te se događaju i dupliranja. Uvodimo i značajnu novost prema kojoj će se, kad je riječ o slikovnim pretragama, elektroničkim putem moći saznati trebaju li pacijentu ili ne. Puno se puta, naime, pacijente upućuje na pretrage za koje nema indikacije. Najavljena promjena će u svim bolnicama krenuti 15. prosinca i skratiti liste čekanja, odnosno objektivizirati stanje. O prognozama je nezahvalno govoriti, no one kažu da će se liste čekanja smanjiti za tridesetak posto – izjavio je ministar Milan Kujundžić.

Detaljnije je o ovom »super kalendaru« koji će, kako se predviđa, diljem Hrvatske uspjeti smanjiti liste čekanja pacijenata za različite dijagnostičke pretrage, govorio Lucian Vukelić, javlja Novi list.

– Niz godina smo imali probleme s listama čekanja i zajedno s Ministarstvom dogovorili smo kretanje u projekt izmjene programa. Ericsson je, tako, uz našu asistenciju i naše ideje, napravio sustav kojim ćemo povezati sve zdravstvene ustanove u Hrvatskoj. Teško je reći za koje je pretrage najduža lista čekanja, ali recimo da su to pregledi za utvrđivanje katarakte, zatim magnetska rezonanca, holter, ultrazvuk dojke… To su sve pretrage koje su se gomilale i mi smo odlučili napraviti sustav koji će objediniti sve ustanove i kod kojega neće biti multipliciranja naručivanja pacijenata. Također, u njemu možemo kontrolirati naše ugovorne subjekte s time da to neće biti po djelatnosti, nego po broju postupaka. Najprije ćemo prema OIB-u iskontrolirati sve višestruke narudžbe i one će se automatski poništiti. Teško je reći koliko se najviše čeka za pregled, jer to ovisi od svake ustanove, ali za neke pretrage poput magneta ili ultrazvuka to može biti između godine i tri godine.

Svaka ustanova nam dostavlja svoje liste čekanja, a sada će prvi puta sustav biti objedinjen. Pacijenti će se moći naručiti kod svog liječnika primarne zdravstvene zaštite, kod liječnika specijalista, ali i sami preko portala e-zdravlja, odnosno sustava e-građanin. Isto tako će se moći i odjavljivati, naravno za one postupke za koje je to moguće – rekao je Vukelić.

Kongres koji traje još i danas okupio je sve neposredne dionike zdravstvenog sustava – liječnike, medicinske stručnjake, zdravstvene djelatnike, medicinske sestre i predstavnike privatnog i javnog zdravstvenog sustava. U fokusu su pored najvećih problema i izazova koji trenutačno postZDRAVSTVO Od 15. prosinca novi kalendar naručivanja.

 

Foto: Edvard ŠUŠAK/Hina