Kako su inspektori razotkrili perfidnu podvalu A1: Optužili konkurenciju, a oni igrali prljavo

Kako su inspektori razotkrili perfidnu podvalu A1: Optužili konkurenciju, a oni igrali prljavo

Da su znali kako će se cijela priča razviti, moguće je da A1 u kolovozu ove godine pred HAKOM-om nikad ne bi podnio prijavu protiv svoje konkurencije, teleoperatera Optime Telekoma, kojeg je regulatoru prijavio zbog “nepoštivanja procedure sklapanja ugovora na daljinu”.

No, umjesto da kazni Optimu, HAKOM-ovi su inspektori nakon detaljnog ispitivanja zaključili da je krivac u cijeloj priči upravo prijavitelj, koji je korisnike u postupku raskida ugovora nagovarao da ipak ostanu, nudeći im poklone, a najavili su i pokretanje zasebnog postupka kojim će utvrditi ima li kakvih nepravilnosti u cjeniku A1 operatera.

HAKOM-ovo rješenje, koje je jučer objavljeno na njihovim mrežnim stranicama, otkriva da su inspektori agencije u ovom postupku proveli i više nego opsežno istraživanje, javlja Jutarnji list.

Dapače, ono je uključivalo saslušavanje svjedoka, preslušavanje telefonskih razgovora, nekoliko službenih pisanih očitovanja te u konačnici i zajednički sastanak inspektora i predstavnika operatera, ali do završetka postupka HAKOM Optimi Telekomu baš nikako nije mogao pronaći greške u koracima.

Evo kako je cijeli slučaj izgledao.

U kolovozu 2019. A1 agenciji šalje prijavu u kojoj ovaj operater tvrdi da konkurentski Optima Telekom njegovim korisnicima, iako to nisu ni tražili ni prihvatili, uporno šalje jedinstvene izjave o raskidu ugovora te započinje proces promjene operatera, a kao dokaz A1 inspektorima nudi i 12 konkretnih slučajeva. To je dovoljno da HAKOM-ovi inspektori 30. kolovoza Optimi Telekom stignu u inspekcijski nadzor, koji će sve skupa trajati čak 20 dana, no do kraja postupka, usprkos preslušavanjima razgovora operatera s 12 korisnika, neće uspjeti potvrditi da je Optima A1 otimao klijente.

Nadalje, 9. rujna inspektori će pokrenuti inspekcijski nadzor nad A1 i od ovog operatera tražiti konkretne dokaze za navode iz svoje prijave, posebno one koji su vezani uz sklapanja ugovora s Optimom bez pristanka korisnika, snimke razgovora, kao i preslike prijašnjih i aktualnih ugovora.

Taman u isto vrijeme HAKOM će od A1 zaprimiti i dopunu prijave, u kojoj se navodi kako se identičan slučaj događa s devet novih korisnika, nakon čega će inspektori regulatora obaviti i informativne razgovore s konkretnim korisnicima iz prijave.

Kako i zašto se baš na njima A1 odlučio obračunati s konkurencijom nikome neće biti pretjerano jasno, posebno nakon što će korisnici inspektorima pojasniti da su, suprotno tvrdnjama A1, samoinicijativno željeli promijeniti postojećeg operatera, i to zato što im je A1 uveo dodatnu naknadu od 20 kuna na mjesec, nakon čega su nazvali konkurenciju i pristali na ponudu iz Optima Telekoma, piše Jutarnji list.

Da bi stvar za A1 bila još gora, inspektori će zaključiti kako je potrebno započeti i novi postupak u kojem će se provjeriti poštuje li A1 svoj cjenik, s obzirom na to da je dio korisnika iz prvog slučaja, nakon opetovanih poziva iz A1, odustao od promjene operatera te sklopio novi ugovor po povoljnijim uvjetima.

A dokaže li se da je ovdje doista bilo nepravilnosti, Zakon o elektroničkim komunikacijama u članku 119. to smatra teškom povredom zakona za koju propisuje kaznu od 100 tisuća do milijun kuna za pravnu osobu.

“Kompanija je postupala na temelju višestrukih prijava svojih korisnika da drugi operater čiju su ponudu odbili započinje postupak promjene operatera bez znanja i suglasnosti korisnika. Postupit ćemo prema rješenju HAKOM-a”, odgovorili su iz A1 Hrvatska.

Na slici: Predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiri Dvorjančansky

Foto: Damir Senčar/Hina