Vjeroučitelji Miletić reagirao na biskupov ukor: Hoće li i dalje biti aktivan i kritičan?

Vjeroučitelji Miletić reagirao na biskupov ukor: Hoće li i dalje biti aktivan i kritičan?

Govor vjeroučitelja iz Prve sušačke gimnazije Marina Miletića na velikom prosvjedu sindikata, održanom u ponedjeljak, izazvao je veliku pozornost javnosti. Miletić je tom prilikom poručio premijeru Andreju Plenkoviću da su učitelji Liga prvaka, aludiravši na premijerovu izjavu da je u Zagreb doveo Ligu prvaka (kongres Europske pučke stranke).

Miletić smatra da je  jako  važno nastaviti dijalog Vlade i sindikata. ”Mislim da bi bilo dobro reći da smo mi učitelji najviše usmjereni na priču o koeficijentima i oni u sebi nose složenu dimenziju. Mislim da je najvažnije da se razgovara. Kada se prestane razgovarati, nastaju različiti šumovi, a onda ne čujemo jedni druge”, kazao je Miletić.

Među učiteljima se provodi referendum čiji će rezultati pokazati hoće li prosvjetari pristati na posljednju ponudu Vlade. Miletić kaže da, ako se osluškuje učitelje, većina učitelja kaže da se sa štrajkom ide dalje,  javlja Dnevnik.hr.

”Problemi postoje ne samo kod nas u nastavi, već u cijelom društvu. Mi učitelji smo pokušali na to ukazati na svom primjeru. Vjerujem da naši sindikalni vođe rade dobar posao i vjerujem da će se naći najbolje rješenje za sve nas”, smatra Miletić.

Na pitanje tko je kriv za situaciju u kojoj se učitelji našli, Miletić kaže da bi trebala ”emisija od sat vremena da to sve prođemo”. ”Sustav, kako školski, tako i u cijelom društvu, već desetljećima vapi za obnovom. Mislim da postoje mnogi problemi, a na dio njih smo mi učitelji pokazali. Mi smo desetljećima zanemareni, marginalizirani. Potrebno je postići neki konsenzus i da se ponovno ukaže na važnost učitelja u društvu”, poručio je vjeroučitelj.

Riječka nadbiskupija ogradila se od Miletićeva govora i navela da se nije s njima konzultirao te da za istup nije dobio suglasnost. ”Moj nadbiskup mi je potpora i s njim surađujem na mnogim projektima, no i u Crkvi postoji različitost razmišljanja. Tamo gdje se ne radi o nauku Crkve, mi imamo pravo kao laici malo drugačije gledati na neke stvari”, objasnio je Miletić.

Foto: Facebook