Branko Bačić napao sindikate da ne žele dogovor: Tu nema kompromisa – ili će biti ovako ili nikako

Branko Bačić napao sindikate da ne žele dogovor: Tu nema kompromisa – ili će biti ovako ili nikako

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić komentirao je  štrajk učitelja koji je dove Vladu Andreja Plnkovića u vrlo nezgodnu situciju.

Odbacio je navode sindikalnih čelnika, kao i dijela učenika i nastavnikaa, da  vladajuća garnitura pomoću raznih pritisaka pokušava utjecati na učitelje da prihvate ponudu Vlade, javlja N1.

“To nije nikakva ucjena. Puno prije izjava najavljeno je od velikog dijela da se neće prihvatiti ponuda Vlade.”

“Nisam sudionik, ali bio je razgovor između Vlade i predstavnika javnih službi. Stavimo na stranu podršku koju velik broj sindikata daje prosvjetnim sidnikatima u borbi za povećanje koeficijenata profesorima, nastavnicima i učiteljima. Druga kategorija je prihvaćaju li ili ne ponudu Vlade oni koji im daju podršku. To jedno s drugim nije povezano. To treba razlučiti. Ako neki sindikat koji nije u prosvjeti daje podršku prosvjetnim sindiaktima da se bore za povećanje koeficijenata, to ne znači da oni ne žele prihvatiti ponudu Vlade.”

Hoće li biti alternativnih rješenja, kaže Bačić, to će ovisiti o budućim sastancima koji su pred njima ako sindikati ne prihvate ponudu Vlade.

“Mi mislimo da je, prema uredbi o koeficijentima, pozicija (učitelja, nastavnika i profesora, op.a.) nije adekvatna složenosti poslova. Bit ćemo prva Vlada koja će, sa sindikatima državnih i javnih službenika, a uzet ćemo jednog vanjskog suradnika da nam u tom poslu pomogne, jer očito sami ne možemo, bilo je puno pokušaja da se donese uredba o složenosti poslova za državne i javne službenike. Nije donesena. Ako se ne donese u roku od mjesec dana, u roku od tri mjeseca, pa čekajte, nebo na zemlju neće pasti.”

Zato, kaže, svjesni da su prosvjetni radnici i radnice potplaćeni, odmah daju “pored 18,5 posto koliko je dosad povećano svima”, prosvjetarima omogući dodatno povećanje plaće “za 4 posto”.

“Da bismo ukazali na našu uvjerljivost, da želimo donijeti tu odredbu – ako se ona ne donese do dogovorenog dana, još ćemo dodati ustupak od 1 posto povećanja. Dakle, na kraju mandata Vlade, ukoliko donesemo uredbu, imat će povećanje plaće 23,12 posto, a ako ne donesemo uredbu, još jedan posto, dakle 24,12. Ne znam ima li poduzetnika u Hrvatskoj koji su svojim zaposlenicima povećali plaće za 24 posto, a pritom nismo ni spomenuli efekt porezne reforme.”

“Jeste li vi vidjeli da su sindikati jedan ustupak napravili? Nisu. Niti jedan. Od prvog dana tvrde isto ili ništa. Ali onda to nisu razgovori. Tu nema kompromisa – ili će biti ovako ili nikako – a Vlada već dugo em povećava na 2, pa 4 pa sada 5 posto, pa osnovice, božićnice…”

“Ako prosvjetni djelatnici odbiju ponudu Vlade, treba sjesti sa sindikatima, pokušati naći kompromis, kako i na koji način postići da škola počne što prije.”

Foto: Edvard Šušak/Hina