Andrej Plenković doživio još jedan udarac: Više od 90 posto učitelja odbilo njegov prijedlog

Andrej Plenković doživio još jedan udarac: Više od 90 posto učitelja odbilo njegov prijedlog

Prosvjetni radnici su odbili Vladinu ponudu, javlja portal Nastavnici.org. 

– Po trenutno vrlo preliminarnim i nepotpunim, ali apsolutno nedvojbenim podacima koje polako, ali sigurno skupljamo, preko 90 posto učitelja i nastavnika odbilo je ponudu Vlade o povećanju i uvođenju novih dodataka na dodatke na dodatke s osiguračem na dodatke i koeficijent s dodacima – navode na tom portalu.

Podsjetimo, sindikati obrazovanja najavili su danas da će rezultate izjašnjavanja članstva o Vladinoj ponudi objaviti u petak na konferenciji za novinare u 11 sati, a dotle se nastavlja štrajk u osnovnim i srednjim školama.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat srednjih škola Hrvatske u priopćenju kažu da će se izjašnjavanje o Vladinoj ponudi protegnuti i na petak, te da nisu dostupni za medijske upite s obzirom na prebrojavanje glasova i konzultacije sa članovima na terenu.

Naglašavaju da se štrajk u osnovnim i srednjoškolskim ustanovama nastavlja i u petak, 29. studenog.

Sindikati obrazovanja štrajkaju već 34. dan, a učenici su dosad izgubili 14 dana nastave, to jest već treći nastavni tjedan.

Vlada je nakon maratonskih pregovora ponudila obrazovnim sindikatima povećanje plaća u 2020. za ukupno 10,4 posto, ali nije prihvatila njihov zahtjev za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je nakon sastanka, koji je trajao gotovo osam sati, kako su “ostvarili kvalitetan kompromis”, a kasnije je tumačio kako je paket koji je ponuđen sindikatima “zaista cjelovit, dobro smišljen i konzistentan”.

Na pitanje zašto ne pristaje na povećanje koeficijenata nego nudi povećanje plaća kroz rast osnovice i dodatke, odgovorio je kako Vlada ne može udovoljiti svim zahtjevima jer mora gledati širu sliku, a prosvjetari nisu jedini nezadovoljni svojim koeficijentima.

Sindikalni čelnici istaknuli su da Vladina ponuda nije ono što su tražili, ali ne žele sami odlučiti o tome već će konačnu odluku donijeti učitelji i nastavnici na sindikalnom referendumu.

Dok je trajalo izjašnjavanje u školama, Sindikat hrvatskih učitelja na svojem je facebooku objavio niz fotografija učitelja i nastavnika koji diljem zemlje, na različite načine, odbijaju Vladinu ponudu.

Foto: Facebook