Nemoguća ovrha: Ministarstvo obrane duguje milijunske iznose pojedinim gradovima

Nemoguća ovrha: Ministarstvo obrane duguje milijunske iznose pojedinim gradovima

Ministarstvo obrane ne plaća komunalne naknade, pa gradovima u kojima su otvorene vojarne duguje milijunske iznose, piše Telegram hr. Problem s nenaplaćenom naknadom imali su, ili još uvijek imaju, Ploče, Slunj, Sinj i Knin. Konkretno Kninod Ministarstva unatrag pet godina potražuje i više od dva milijuna kuna. A njihove dugove, tvrdi gradonačelnik, plaćaju građani.

“Od veljače 2014. do današnjeg dana je preko dva milijuna i 100 tisuća kuna troškova”, kaže gradonačelnik Knina Marko Jelić. Problem je, kaže, i u tome što Ministarstvo obrane ne mogu ovršiti, kao što je to slučaj s dugovima građana. “Možete ovršiti građane i bilo koju poslovnu jedinicu koja je proizvodna, ali državno tijelo ne možete”, kaže Jelić i dodaje kako će dug potraživati sudskim putem.

To su već učinile Ploče, koje su od MORH-a uspjele naplatiti komunalni dug. A izgledno je da bi svaki grad koji pokuša dugove naplatiti preko suda, u tome i uspije. Naime, Ustavni sud je u prosincu 2018. godine donio odluku prema kojoj je MORH dužan jedinicama lokalne samouprave plaćati komunalnu naknadu koja je zapravo jedan od osnovnih izvora prihoda u njihovim blagajnama.

No, sudski postupak u slučaju Knina ipak bi se mogao izbjeći. Iz MORH-a su, nakon prvotnih tvrdnji da u ovogodišnjem proračunu nisu imali novac za podmirenje duga Kninu, za Dnevnik.hr kasnije rekli da će dug riješiti do kraja godine.

Zgodan detalj je i da recimo, za razliku od Knina, Vukovar podnosi teret MORH-a. Ondje vojska ne plaća komunalna davanja zbog, kako navode iz vukovarske Gradske uprave, iznimne važnosti ustanova koje se nalaze na području bivše vojarne. Iz tog su razloga gradske vlasti državu oslobodile plaćanja naknade.

Foto: Dario Grzelj/Hina