Kolakušić bi ostavio samo po jednog zastupnika manjina i dijaspore: Potpuno bi marginalizirao državnog odvjetnika Jelenića

Kolakušić bi ostavio samo po jednog zastupnika manjina i dijaspore: Potpuno bi marginalizirao državnog odvjetnika  Jelenića

Predsjednički kandidat  Mislav Kolakušić smatra da  treba zadržati jednog zastupnika nacionalne manjine i jednog predstavnika dijaspore u Saboru, one koji dobiju najviše glasova. “Koliko je bilo zastupnika nacionalnih manjina 90.? Svaka država je samostalna određivati Ustav onako kako njezinim građanima treba”, dodao je.

Smatra da su policija i pravosuđe jedno tijelo. “Koga ćete postaviti? Onoga za koga ste sigurni da zna. Ja sam za sebe siguran da znam što treba provesti. Nema problema”, smatra i dodaje da može biti ministar policije i pravosuđa, uz to što bi obnašao dužnost predsjednika RH. “Ovaj Ustav nikad nije bio nasljeđe Republike Hrvatske”, kazao je i dodao da bi predsjednik RH trebao birati tri ustavna suca, tri Sabor, a tri suca bi birali građani. “Vlast pripada narodu”, istaknuo je. “Ustavni sud nas je uništio, predao je INA-u Mađarima”, kazao je dodajući kako su se bavili onime čime se nisu trebali baviti, javlja Dnevnik.hr.

Navodi da treba ukinuti županije, da se mora otpustiti 100.000 iz uprave. “Porez i prirez se ukida, ostaje minimalno financiranje uprave. Iznimno se ide rasteretiti građane. Imamo situaciju kad na tržištu ostaju oni koji se mogu financirati. Ne možemo imati ni 26 ministarstava, bit će ih 10″, smatra i dodaje da će se u tom trenutku otvoriti gospodarstvo, a da ćemo u suprotnom “svi biti uskoro na ulici”. Dodaje da će se, ako se zatvore radna mjesta za 100.000 ljudi, naći prostora za njih u gospodarstvu. “Mi moramo otvoriti prostor poduzetnicima”, objasnio je.

“Mi sada imamo 150 dužnosnika po ministarstvima. U mojoj Vladi bit će 10 ministara, 10 pomoćnika, triput im povećati plaće i vi ste uštedjeli. Moja plaća bila bi 70.000 kuna, premijera 65.000 kuna”, objasnio je. Dodaje kako misli da je to primjereno. Smatra da bi do tih novaca došao smanjenjem broja savjetnika i pomoćnika.

Borbu protiv korupcije dao bi dvjema novoosnovanim agencijama. Navodi da bi je riješio ekspresno. “Državno odvjetništvo bi tu ispalo iz igre, bavilo bi se jednostavnijim stvarima koji njima priliče”, objasnio je i dodaje da bi on birao čelne ljude. “Čvrstoća primjene zakona daje jasnu poruku svim slojevima društva”, kazao je i dodao da bi taj problem rješavale porezna i antikorupcijska agencija. “Jednostavno je utvrditi tko ima imovinu veću 10 ili 20 puta veću od izvora prihoda”, objasnio je. Državno odvjetništvo bi se, kako je rekao, “bavilo pljačkama bankomata”. “Premijer bira glavnog državnog odvjetnika, DORH je čista subordinacija, gdje je tu samostalnost? Tu samostalnost ne postoji”, objasnio je Kolakušić.

Foto: Draio Grzelj/Hina