Kolinda imenovala krivca: Štrajk je posljedica štetne politike Zorana Milanovića

Kolinda imenovala krivca: Štrajk je posljedica štetne politike Zorana Milanovića

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je aktualni štrajk prosvjetara, nakon što Vlada i sindikati opet danas nisu uspjeli postići dogovor.

Kolinda Grabar-Kitarović priopćila je sljedeće:

“Moj stav se nije promijenio i od samog početka jasno ga iznosim: poštujem dostojanstvo i rad nastavnika, a štrajk je ustavno pravo. No, ne zaboravimo da postoji i ustavno pravo djece na obrazovanje.

Hrvatskim Ustavom i međunarodnim aktima koje smo prihvatili preuzeli smo dužnost osiguravanja prava na obrazovanje svojim građanima. S obzirom da djeca nemaju politički glas kako bi se izborila za svoja prava, dužnost je odraslih zagovarati njihove najbolje interese i voditi računa da se njihova prava, uključujući pravo na obrazovanje, poštuju.

Današnje je stanje posljedica štetne politike Vlade Zorana Milanovića, koja je dva puta smanjila koeficijente nastavnicima.

Pozivam strane da za stolom nađu najkvalitetnije moguće rješenje uzimajući u obzir položaj i dostojanstvo učitelja i nastavnika, ali i financijsku situaciju u državi te interese učenika i svih građana.

Činjenica je da su učitelji jedan od stupova društva i svakako moramo riješiti njihov status, a to je na Vladi i sindikatima da dogovore.”

Podsjećamo kako je danas predvečer završio gotovo trosatni sastanak Vlade i sindikata u Banskim dvorima koji nije završio dogovorom, štrajk prosvjetara se nastavlja.

Foto: Admir Buljubašić/Hina