Nema napretka: Završili pregovori Vlade i sindikata. Štrajk se nastavlja

Nema napretka: Završili pregovori Vlade  i sindikata. Štrajk se nastavlja

Završio je gotovo trosatni sastanak Vlade i sindikata u Banskim dvorima. Ministrica Divjak izašla je sa sastanka i kratko rekla da se traže rješenja koja će okončati štrajk.

Ministrica Divjak napustila je sastanak Vlade i sindikata, nije željela novinarima odgovoriti na pitanja što se dogovorilo, kazala je da će netko drugi odgovoriti na ta pitanja.

Nakon sastanka, novinarima su se obratili sindikati.

“Mi smo danas predsjedniku Vlade prenijeli rezultate izjašnjavanja, prenijeli smo poruke zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja, odluke tijela sindikata vezano uz rješavanje problema i način na koji možemo riješiti ovaj problem. Razgovarali smo i o nematrerijalnim pravima”, rekao je Mihalinec.

“Najvažnije je bilo pitanje rješavanje koeficijenta složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja. Mi smo puno razgovarali, bilo je puno puta izrečena riječ koeficijent, završili smo razgovor na način da Vlada sad jasno zna naše stavove i da ćemo od Vlade dobiti odgovor”, rekao je Mihalinec.

“Vlada je na potezu, mi smo obavijestili premijera da smo na dispoziciji preko cijelog vikenda. Najkasnije kad nas Vlada može pozvati i da je našla rješenje koje će biti prihvatljivo sindikatima, tad mi možemo u jednom slučaju prekinuti štrajk. Ja sam siguran da Vlada razumije situaciju, situacija sigurno nije laka nikome, ali zaposleni su spremni boriti se za svoje zahtjeve, rekao je Mihalinec, dodavši da će se sva druga pitanja oko koeficijenata i ponude sindikatima morati uputiti Vladi i predsjedniku Vlade.

Tri sata smo razgovarali o koeficijentima. Štrajk ide dalje, rekla je Sanja Šprem, dodavši da riječi o zabrani štrajka nije bilo.

Novi termin sastanka još nije dogovoren. “Ako treba i sutra i prekosutra i bilo kada”, poručila je Šprem.

Uoči sastanka pred Vladom se pojavio šef sindikata Preporod, Željko Stipić.

“Moje neko očekivanje da nas zovu ponajprije da čuju od nas rezultate izjašnjavanja, zbog toga nas nisu trebali zvati, a drugo je da žele svoju ponudu proširiti, promijeniti, već nešto s njom uraditi”, rekao je Stipić uoči sastanka.

Upitan što ako Vlada odluči zabraniti štrajk, Stipić je rekao da će se tada postaviti pitanje zašto to nisu učinili peti dan, a ne 35. dan štrajka. “Postavit će se pitanje nemoći premijera, sve ono što nas je vodilo k tome da ne možemo drugačije nego tako riješiti ovaj spor”, rekao je Stipić.

U Vladu su stigli i predsjednica Sindikata učitelja, Sanja Šprem, kao i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec. Mihalinec je rekao da će Plenkoviću i Vladi predstaviti odgovor učitelja i nastavnika o posljednjoj ponudi Vlade.

Foto: N1