Šef Kolindinog stožera žestoko napao HNS: Oporba koristi štrajk za rušenje Plenkovića

Šef Kolindinog stožera žestoko napao HNS: Oporba koristi štrajk za rušenje Plenkovića

Prosvjed učitelja koji su odbili zadnju ponudu premijera Plenkovića zaoštrio je i odnose u vladajućoj koaliciji HDZ-a i HNS-a. Ivan Anušić, šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović i član Predsjedništva HDZ-a, za Večernji je list poslao vrlo znakovitu i oštru poruku kada je riječ o HNS-u.

“Moj je osobni stav da je HNS preko ministrice Divjak inicirao prosvjed kao političku akciju kojoj je bio cilj da si HNS podigne politički rejting, što je apsolutno vidljivo iz izjava ministrice Divjak koja je prvo govorila da stoji iza prosvjeda prosvjetara pa je kasnije rekla da neće sudjelovati u pripetavanju između premijera Plenkovića i školskih sindikata. Nekorektno je od ministrice da se ograđuje od prosvjeda koji je zajedno s HNS-om inicirala”, rekao je Anušić za Večernji list.

On smatra da je ministrica pozornost trebala usmjeriti na reformu školstva i da je pravo pitanje je li saživjela škola za život. “Ispada da je prosvjed smokvin list za projekte i reforme u školstvu”, poručio je Anušić. Nastavio je kako su se prosvjedu učitelja priključile i ostale političke opcije kojima je jedini cilj destabilizacija i rušenje Vlade,

“Vlada je ponudila ukupno povećanje plaća za više od 20 posto i onda je nekorektno i dalje inzistirati na prosvjedu koji ponajprije šteti djeci i normalnom funkcioniranju društva jer roditelji koji su zaposleni nemaju kamo s djecom. Ovaj prosvjed sve više prerasta u politički prosvjed koji podržavaju oporbene političke opcije i udruge. Štrajk se mora pod hitno prekinuti jer najviše šteti djeci. Ova Vlada podignula je minimalnu plaću, povećala je božićnice, regres… i to sve u 3,5 godine mandata u kojem je morala ispravljati pogreške prethodnih Vlada, a posebno Milanovićeve, koje su smanjivale prava radnika. Kada je riječ o sindikatima, njihovi zahtjevi prerastaju ultimatume, a za dogovor je potrebno dvoje”, zaključio je Anušić.

Foto: Tomislav Pavlek/Hina