Novinarka: Posluju li vaše tvrtke s državom? Škoro: I vaše novine posluju s državom

Novinarka: Posluju li vaše tvrtke s državom? Škoro: I vaše novine posluju s državom

Miroslav Škoro tvrdi da nikada nije  imao koristi od toga što je bio  blizak vladajućem HDZ-u.

Nikada. Samo mi je odmagalo. Uostalom, ja sam se, ne jučer, nego prije puno godina, ogradio od tih struktura i maknuo od njih. Nitko me nije otjerao, sam sam dao ostavku i otišao jer se duboko, iskonski nisam slagao s tim sustavom. Imate ljude koji su a priori protiv sustava i nas koji znamo što i zašto kritiziramo i želimo mijenjati. Ja sam bio hrvatski generalni konzul dvije godine. Nisam dočekao kraj mandata, dao sam ostavku i otišao sam

Vi govorite protiv sustava čiji ste dio bili dosta dugo. Posluju li vaše tvrtke s državom?

Nikad ja nisam bio dio sustava na način da živim na tuđoj grbači, ucjenjujem ljude i držim ih u strahu. Sustav postoji svugdje. Sve demokratske države imaju konzulate, parlamente, javni sektor… Ali zato nemaju strahovladu političke oligarhije kakvu imamo mi. I to treba mijenjati, sad il’ nikada! Što se tiče poslovanja s državom, kod nas je državu nažalost nemoguće zaobići jer kontrolira 60% BDP-a. Pa i tvrtka za koju vi radite posluje s državom, a riječ je o mediju koji bi trebao kritički pratiti politička zbivanja i rad institucija.

Diskrecijsko pravo upravo je u fokusu zbog načina dodjele adventskih kućica u Zagrebu. I sami ondje imate kućicu i kritizirate model po kojem se one dodjeljuju. Je li tu riječ o mutnom poslu i bi li trebao reagirati USKOK?

Ja sam kandidat za predsjednika države, nisam ni tužitelj, ni sudac, ni porota. Nisam ja taj koji treba donositi ocjene o tome ima li potrebe za reakcijom pravosuđa. Kao podzakupac, s druge strane, mislim da imam pravo kritizirati model poslovanja koji je dokazano loš. Visoke ulazne troškove prebacuje se na kupce, ponuda je lošija nego što bi mogla biti zbog nekoliko uvjetovanih dobavljača i sve to skupa baca sjenu na jednu sjajnu manifestaciju. Mislim, nije li smiješno da u Slavonskoj kući Škoro sviraju pjesme Mariah Carey, kao i na svim ostalim štandovima jer je to tako uvjetovano, umjesto božićnog albuma Miroslava Škore?!

Jeste li tu kućicu platili preskupo?

Ta cijena dosta opterećuje jer u tom poslu nije jednostavno zaraditi 100.000 kuna, s tim da nije to jedini ulazni trošak. Koštaju i proizvodi koje nudite, treba isplatiti plaće šestero radnika, a pritom molite Boga da vrijeme posluži i da ne bude previše kiše i snijega. Tek na kraju Adventa znat ću je li mi se to ove godine uopće isplatilo, rekao je Škoro  za Večernji list.

Ne vjerujete rezultatima anketa koji govore da je vaš rejting došao do „staklenog stropa“?

Nisam vjerovao anketama ni kad su govorile da moj rejting raste. Nema smisla vjerovati istraživanjima koja su u nedavnoj prošlosti griješila i za sto posto. To nije u okviru standardne devijacije. Ipak sam ja poduzetnik, čovjek iz realnog sektora, i znam da se ne isplati planirati na temelju upitnih podataka. Kako u poduzetništvu tako ni u kampanji.

Sugerirate da je netko namještao te rezultate?

Sugeriram da agencije ne mogu živjeti samo od izbora do izbora. Kada ovaj posao završe, one moraju raditi nešto drugo. A država je najveći igrač na tržištu, zbog čega se otvara jako puno pitanja. Kad vidite istraživanja i ono što je pokazao završni čin, disparitet je prevelik. Kaže onaj film, koji svi citiraju: „Centrala može da pogreši jednom…“ Može se pogriješiti, ali baš toliko i više navrata, to je previše.

Ispada da agencije namještaju rezultate za nekog tko će im dati ili im je već dao posao.  To su prilično teške optužbe.

Ne upirem prstom ni u koga, samo iznosim činjenice. Mene se pita komentar mog rejtinga pa mislim da je normalno reći da ja nemam povjerenja u te rezultate koji mi se serviraju. Izbori su najbolja anketa i, uvjeravam vas, i ovaj će put pokazati nešto drugo u odnosu na ankete. Imate zemalja u kojima je dva ili tri mjeseca prije izbora zabranjeno objavljivanje ankete, upravo da se izbjegne oblikovanje javnosti. U svakom statističkom istraživanju imate reprezentativni uzorak i metodologiju kojom se podaci obrađuju. Ovdje ili ne valja uzorak, ili ne valja metodologija, ili onaj tko to radi ne radi to dobro, zbog neznanja ili nekog interesa. U hrvatskom javnom prostoru paušalno se izgovaraju neke stvari, za što nema nikakve odgovornosti. Ja sam u ovih četiri-pet mjeseci doživio neke stvari za koje bi se u pravim demokracijama nekoga trebalo pozvati i pitati kako se to događa.

Foto: Edvard Šušak/Hina