Josipović kritizirao Kolindu, Kolakušića proglasio ekstremistom, a Škori podijelio savjet

Josipović kritizirao Kolindu, Kolakušića proglasio ekstremistom, a Škori podijelio savjet

Bivši predsjednik Ivo Josipović smatra da su ankete dobar pokazatelj stanja, kako broj skupljenih potpisa kandidatima ne jamči uspjeh na izborima, a uvjeren je da ćemo imati dva kruga predsjedničkih izbora.

“Ankete jesu indikator. Zadnja pokazuje relativnu stabilnost Milanovića, pad predsjednice Grabar-Kitarović i osjetni rast gospodina Škore. Drugi krug je sasvim siguran.Broj potpisa je u prvom redu indikator organiziranosti stranaka koje stoje iza kandidata. Broj potpisa ne jamči uspjeh kandidata”, rekao je.

Ističe kako predsjednički izbori mogu pomoći kandidatima, za koje nije izgledno da će dobiti velik broj glasova i nemaju iza sebe stranačku infrastrukturu, da se afirmiraju na političkoj sceni.

“Stranke i postoje da daju podršku osobama koje zastupaju njihove političke interese ili bar
vrijednosti. Kad govorimo o kandidatima koji nemaju velikog izgleda pobijediti, treba reći da nije sasvim bezveze sudjelovanje u izborima. Neki od njih nestat će s političke scene, međutim, ima kandidata kojima su predsjednički izbori, bez obzira na to što ne mogu pobijediti, jedna važna poluga s kojom se prezentiraju javnosti, gdje afirmiraju svoj politički rad za neke parlamentarne ili lokalne izbore. Primjerice, gospođa Pusić je odlično iskoristila tu kampanju. Na neki način se kroz njih afirmirao i Živi zid”, objasnio je Josipović za N1.

Za predsjedničkog kandidata Mislava Kolakušića kaže da igra na kartu populizma te da njegove ekstremne i nedemokratske ideje zapravo nije moguće realizirati.

“Ima potpuno nerealnih i nedemokratskih ideja. Gospodin Kolakušić je pravnik i vjerum je da zna kako to što govori zapravo nije moguće. Zaigrao je na kartu populizma i to mu relativno dobro ide. Ne vjerujem da zaista misli da je moguće to o čemu priča”, kazao je. To što je u utrci za predsjednika ili predsjednicu države jedanaest kandidata i kandidatkinja, kaže, pokazuje kako ne postoji osoba na političkoj sceni koja bi se mogla nametnuti kao favorit.

“Navala kandidata očito znači trenutak u kojemu nema jakih kandidata koji bi se unaprijed nametnuli kao favoriti. S druge strane to indicira i određenu podjelu na političkom prostoru. Kandidati velikih stranaka su u određenoj prednosti i među njima se u pravilu događa najvažnija bitka”, pojasnio je.

Osvrnuo se i na aktualnu predsjednicu te percepciju Grabar-Kitarović u javnosti.

“Ona ima formalnu podršku stranke, ali nisam siguran da ima stvarnu podršku u cijelom dijelu HDZ-ovih glasača. Siguran sam da je to rezultat i njenih nastupa koji su prilično loši, a u neku ruku i sramotni. Način kako se ona ponaša ne odgovara očekivanoj percepciji šefa države. Gotovo svaki dan gospođa predsjednica nešto ‘izvali’. Nisam siguran kako će proći na izborima”, rekao je pa dodao:

“Ima toliko tih svakodnevnih gafova da je teško procijeniti koji od njih joj više šteti. Sjetimo se skandaloznog nastupa ljeti u Kninu, ponašanja na Svjetskom nogometnom prvenstvu pa do svakodnevnih izjava. Kao da naprosto želi izgubiti izbore.”

Milanovića opisuje kao kandidata s jakom osobnošću, kojemu nije toliko potrebna podrška stranke, kao što je potrebna Grabar-Kitarović.

“Milanović je jaka osobnost i nastupa kao individalac. Ima podršku svoje stranke, ali želi osvojiti mandat isticanjem svoje snažne osobnosti. S druge strane, imamo situaciju u kojoj je gospođa predsjednica visoko ovisna o HDZ-u, ona nema taku jaku osobnost, javnosti se uglavnom nameće kroz estradizaciju”, smatra Josipović.

Josipović smatra da se Miroslav Škoro treba distancirati od krajnje desnice.

“Znam da on nije ustašoidni desničar, mislim da ima problem da ga vezuju za najdesniji dio političkog spektra. Treba se distancirati od radikala”, pojasnio je.

Foto: Admir Buljubšić/Hina