Ivona Milinović izbačena iz HDZ-a zbog izjave o Srbima i vrbama

Ivona Milinović izbačena  iz HDZ-a zbog izjave o Srbima i vrbama

Riječka gradska vijećnica Ivona Milinović u petak je isključena je iz stranke odlukom Časnog suda primorsko-goranskog HDZ-a, a nakon što je zbog govora mržnje stegovne mjere zatražila gradska organizacija te stranke, javlja portal Rijeka danas.

Milinović je u ‘Podcastu Velebit’ iznijela niz kontroverznih izjava vezanih uz srpsku nacionalnu manjinu..

Za pjesmu Hajdukovih navijača Torcide ‘Rijeko puna si Srba/Ne brini, Rijeko, ima još vrba’ rekla je kako je neprimjereno pjevati takve pjesme ‘i davati Pupovcu argument da sutradan plače, ‘evo su Hrvati fašisti’.

‘Međutim, evo, ako ćemo biti baš bezobrazni, ljudi trebaju znati da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Dakle, nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim drugim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30-40’, izjavila je u toj emisiji Milinović.

Milinović je nedavno smijenjena i s mjesta predsjednice Odbora za manjine Gradskog vijeća Grada Rijeke.

Gradsko vijeće je ranije zaključkom pozvalo Milinović da ponese ostavku na mjesto gradske vijećnice što je ona odbila učiniti.

Milinović je na upit Novog lista poručila da nije dobila nikakvu službenu obavijest i da ne bi željela ništa komentirati u ovom trenutku. Ona je na konferenciji za novinare prije otprilike mjesec i pol dana, nakon što je podnijela ostavku na mjesto predsjednice Odbora Gradskoga vijeća za nacionalne manjine, ocijenila da ne bi trebalo biti nikakve stegovne mjere u njezinom slučaju, zbog toga što su njezine izjave, kako tvrdi, izvučene iz konteksta, zato što je krenula predizborna kampanja za predsjedničke izbore, a očekuju se i unutarstranački izbori, te je još jednom naglasila da se ispričava svima koje je povrijedila.

Tada na pitanje hoće li vratiti mandat u Gradskom vijeću nije željela ni odgovarati jer joj se scenarij isključenja činio nevjerojatnim, a takvo njezino samopouzdanje su, kako piše Novi list, u riječkom HDZ-u tumačili njezinom procjenom da će dobiti podršku Davora Ive Stiera, s kojim je u dobrim odnosima još od kada je radila u njegovom kabinetu u Europskom parlamentu. No, ta procjena se, kako se čini, pokazala pogrešnom.

Foto: N1