Kolinda uvjerena da joj neće štetiti izjava o Bandiću i kolačima: Što je rekla o WhatsApp aferi u HDZ-u

Kolinda uvjerena da joj neće štetiti izjava o Bandiću i kolačima: Što je rekla o WhatsApp aferi u HDZ-u

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović smatra da joj neće štetiti  izjava daće Bandiću nositi  kolače u Zatvor ako bude osuđen.

– Neće. To sam rekla ironično, jer se ne mogu složiti da se ljude unaprijed osuđuje a da im sudski nije dokazana krivnja. I to vrijedi ne samo za Bandića, nego i za sve ostale državljane, rekla je predsjednica za Slobodnu Dalmaciju.

Jeste li spremni za javna sučeljavanja s protukandidatima? Bojite li se retorike Zorana Milanovića tom prigodom?

– U bilo koje doba, s bilo kime, spremna sam se sučeliti, a s rezultatima vladavine Zorana Milanovića sučeljavam se i ja i nekoliko vlada već godinama. Retorika podjela i vrijeđanja strana mi je i protiv toga se aktivno borim, bez ikakvoga straha, naprotiv, takvu smo viziju bahate Hrvatske već jednom porazili. I opet ćemo.

Jedna od kandidatkinja ističe kao kvalitetu svoj visoki kvocijent inteligencije. Mislite li da je to bitno?

– Bitna je vrsta inteligencije. Možete biti sjajan matematičar, ali ako vam nedostaje empatije i socijalne inteligencije, ne možete biti dobar predsjednik. U tom bih smislu radije istaknula domoljublje, vjeru u državu, etiku, predanost radu, sposobnost prihvaćanja vlastitih pogrešaka i iznad svega poniznost služenja narodu, uz istodobno neprihvaćanje pozicije “male zemlje”, nego jednakopravne članice međunarodne zajednice koja prije svega vodi, a ne slijedi.

Tijekom priprema za predsjedničku kampanju Hrvatska je bila suočena s najvećim štrajkom u svojoj povijesti. Kako komentirate njegov tijek i epilog? Bili ste prilično suzdržani.

– Bila sam dosljedna u zagovaranju cjelovite reforme školstva od samog početka. Imala sam jasan stav, ali isto tako moramo biti svjesni da je to primarno posao Vlade i sindikata. Najvažnije je da su djeca u školama, a nije upitno da će se o sustavu vrednovanja učitelja, policajaca, medicinskih sestara, carinika i drugih morati napraviti ozbiljna i cjelovita analiza i urediti sustav. Obrazovanje je ključ budućnosti, toga moraju svi biti svjesni.

Jeste li sigurni u punu podršku HDZ-a? Ne bojite se afere poput one “WhatsApp”, s čijim se akterima obračunao premijer Plenković?

– Hrvatska demokratska zajednica velika je obitelj i znam da imam potporu stranke s kojom sam rasla i sazrijevala. Svi mi dijelimo zajedničke vrijednosti domoljublja, državotvornosti, a budućnost Hrvatske vidimo na temeljima koje je postavio dr. Franjo Tuđman, a to je zajedništvo hrvatskog naroda. Naravno da ima različitih mišljenja, danas smo slobodna zemlja i dobro je da ima različitih stavova. Jednoumlje više nikada ne smije biti obrazac ponašanja u Hrvatskoj i ne sumnjam da članice i članovi HDZ-a stoje iza politike koju zastupam i provodim.

Na skupu Zajednice žena HDZ-a spomenuli ste da se žene u Hrvatskoj suočavaju s drukčijim kriterijima, odnosno diskriminacijom.

– Pa kad sam i to izrekla, još jednom sam se našla pod salvom kritika, a i već uobičajenih vrijeđanja i izrugivanja. Ne žalim se, spremna sam na to, ali činjenica je da su žene, pa tako i ja, izložene drukčijim kriterijima. Primjerice, meni se broji odjeća koju sama plaćam i kupujem kod naših, hrvatskih dizajnera, koje promoviram po svijetu, a ne sjećam se da sam u zadnjih deset godina čula da se nekom političaru broje odijela, cipele i kravate…

Postoje pomaci, ali žene još uvijek nisu posve ravnopravne i za to ću se i u drugome mandatu boriti; još uvijek imamo primjera nejednakih plaća za isti posao, a problemi su i u javnoj percepciji i kriterijima vrednovanja.

Foto: Admir Buljubašić/Hina