Kolakušić najžešći do sada: Milanović, Kolinda i Škoro su šuplje kukavice, a Puhovski je najobičniji trol

Kolakušić najžešći do sada: Milanović, Kolinda i Škoro su šuplje kukavice, a Puhovski je najobičniji trol

Mislav Kolakušić je žestoko napao Kolindu Grabar Kitarović, Miroslava Škoru i Zorana Milanovića zato što izbjegavaju predsjedničku debatu. Nazvao ih je kukavicama koje bi debata razotkrila da su šuplji.

Zašto za izbore nemate stožer? Gdje ćete biti? Kod kuće? I, vjerojatno, nećete davati izjave?

“Imamo, samo nemamo čekanje rezultata. Svatko je sa svojom obitelji. Gdje bismo se trebali nalaziti nego u krugu svojih obitelji?”, rekao nam je Kolakušić.

I nije to jedino što radi drukčije od drugih. U kampanji uopće ne ide među ljude. Nigdje ga nema. Osim u europarlamentu, na televiziji kao sada i na internetu. Možda ipak podcjenjuje moć susreta oči u oči?

“Za razliku od ostalih, kao gospodina Škore… On nijedno slovo nije rekao o zakonima, nije imao potrebu reći niti jednu jedinu riječ ni o čemu. Nakon toga ga je HDZ izmislio, jer nije Kolinda pravi kandidat HDZ-a, to je Škoro. Otuda toliko gafova i podmetanja. Da je on njihov pravi kandidat, to sam rekao u osmom mjesecu. On je to i sam javno priznao. Sad imaju potrebu pričati jer prije ništa nisu pričali, niti su imali što za reći”, naglašava Kolakušić.

Ipak, ne podcjenjujete li susrete uživo?

“Proputovao sam Hrvatsku triput i smatram da se kandidati moraju sučeliti. Biti kukavica ne znači sramotiti samog sebe, već i birače, ali i cijeli hrvatski narod. To je sramota. Skrivati se u mišjim rupama, biti u kontroliranim uvjetima, čitati s papira kao Škoro, čitati s blesimetra kao Kolinda ili lupetati gluposti kao Milanović… Odazvat će se možda na debatu gdje su svi kandidati. Pozivam te kukavice da prestanu sramotiti Hrvatsku i da se odazovu na debatu sa mnom. Neka gospođa predsjednica kaže datum i idemo održati debatu, rekao je Kolakušić u intervjuu za  RTL.

Predsjednica je potegnula to pitanje za Škoru pa gospodine Kolakušić, gdje ste vi bili 1991.?

“U Zagrebu, na fakultetu.”

Trebali ste biti ministar pravosuđa u Karamarkovoj vladi… Znači li to da vam je desnica ipak bliža?

“To je bila priča kad je Most ulazio u Vladu, rečeno mi je da će se raditi stručna vlada. Pristao sam kad se spominjala stručna vlada. Nikad se nisam u životu čuo s Karamarkom. Nisam htio biti u njegovoj Vladi. Vrlo brzo sam shvatio o čemu se radi. Ili imate 76 zastupnika po sadašnjem sustavu ili nemate ništa. Vrlo je jednostavno, na ovim izborima građani odlučuju žele li da nas HDZ i SDP odvedu u propast ili žele promjene.”

Dobili ste 84.000 na izborima za europarlament, kako mislite pobijediti?

“Dobio sam otprilike dvostruko manje nego SDP. Znači, radi se o ulasku u drugi krug. Ako ispadnem u prvom krugu, građani me sigurno neće vidjeti na parlamentarnim izborima.”

Puno ste toga najavili, ali to nisu predsjedničke ovlasti, to ne možete napraviti, ne možete otpustiti 100.000 ljudi kao predsjednik…

“Moja ponuda je skroz jednostavna. Građani me izaberu, predlažem Vladi da idemo u izmjenu Ustava Republike Hrvatske, oni to odbiju jer im nakaradni sustav omogućava da vladaju 30 godina. Nakon toga građanska inicijativa ide u izmjene Ustava, čije temeljne odrednice su tamo navedene. Kao ovlasti predsjednika.”

Zapravo, želite biti novi Tuđman?

“Želim biti čovjek koji će preporoditi Hrvatsku, a ne je uništiti.”

Znači, smatrate da je Tuđman uništio Hrvatsku?

“Da, naravno. Stvorio ju je, a u privatizaciji uništio.”

Ne želite se odrediti po svjetonazorskim pitanjima, ali ljudima je to važno. Što mislite o vjeronauku u školama?

“Imam mišljenje o svakom ideološkom pitanju, ali ne vidim razlog zašto bi se netko tko se njima ne bavi izjašnjavao o njima. Vratimo se na vjeronauk. Po njemačkom Ustavu vjeronauk je obavezan u školama, kao što je i dozvoljena prostitucija. Ja se tim stvarima neću baviti, bavit ću se gospodarstvom i pravosuđem.”

Što s migrantima?

“Stroga primjena Zakona o nadzoru državne granice. Kazna zatvora za svaki ilegalan prelazak i novčana kazna. Pričamo da nemaju novaca, a svaki put čujete da su platili pet ili deset tisuća eura. Svako pitanje koje je bitno nekoj ideološkoj skupini građana, moći će skupiti potpise za referendum i ukoliko osvoje dovoljno glasova, na referendumu će se morati ostvariti više od 50 posto birača, a ne kao sad.”

Kad govorite o transparentnosti, zašto niste svojevoljno objavili imovinsku karticu?

“Objavljena je dvaput, nemam što tu više reći.”

Smeta li kad vas se nazivaju cezarom jer želite sve ovlasti, zabavlja li vas to?

“Ne, to mi smeta jer ih zovem trolovima. Imate jednog Puhovskog, on ima 25 godina prostor u medijima, kvazi napada vladajuće, a koja mu je jedina svrha postojanja? Uništavati svaku novu opciju koja se pojavljuje. On nikad ne bi imao takav prostor u medijima, pa oni se financiraju iz državnog proračuna.”

Postavljate se kao netko tko nudi istinu, tko će istjerati pravdu, nije li to kult ličnosti?

“Ne, ja dajem ponudu. Ne vidim zašto bi to bio kult ličnosti. Ne postoji sustav u kojem, bila to privatna tvrtka ili država, odluke donosi više od jedne osobe. Kako god vi nazivali predsjedničku ili parlamentarnu demokraciju, odluku donosi jedna osoba. Sad je to Plenković, prije Karamarko… Znate li koliko traje glasanje u Saboru? Znate li koliko se u Europskom parlamentu glasa za zakone? Dvije do tri sekunde po zakonu. Shvaćamo li o čemu pričamo?”

Politički analitičari tvrde da ste populist jer nudite nešto što ne možete ispuniti. Ne možete otpustiti 100.000 zaposlenih i ne možete mijenjati Ustav RH?

“To je izvedivo u par mjeseci, ako građani to žele. To je kao da kažem da ću graditi kuću, vi vidite Peru kako je gradi i kažete da je ja ne gradim. A tko je platio Peru, tko je platio građevinsku dozvolu?”

Koje su vaše prognoze za izbore?

“Da ovi nisu kukavice, u drugom krugu bih bio ja. Da je bila debata… Na njoj bi se vidjelo da su šuplja priča, da bez blesimetra i papira ne znaju ništa izgovoriti, a kamoli reagirati na raspravu. Vidjet ćemo kako će građani protumačiti situaciju i žele li kukavicu u drugom krugu”, kazao je Kolakušić.

Foto:Screenshot/RTL