Plenković se potpuno uključio u Kolindinu kampanju: Je li glas za Škoru i glas protiv Plenkovića na čelu HDZ-a?

Plenković se potpuno uključio u Kolindinu kampanju: Je li glas za Škoru i glas protiv Plenkovića na čelu HDZ-a?

Uz bitku za Pantovčak vodi se bitka i za HDZ na čijem čelu Andrej Plenković želi ostati i nakon izbora.

Cilj vodećih kandidata u prvom vikendu službene kampanje je isti, ali premijer uvodi novu jednadžbu po kojoj je, uvjerava, glas za Miroslava Škoru zapravo glas za Zorana Milanovića.

“Plenković naravno nije u pravu jer glas za Škoru ne dolazi iz istoga biračkog rezervoara iz kojeg dolaze Milanovićevi glasovi, ali bi indirektno mogao biti u pravu utoliko kada bi njegov poraz, Plenkovićev poraz preko poraza Kolinde Grabar-Kitarović vjerojatno značio jako slabljenje HDZ-a i mogućnost da SDP, ne više Milanović, nego SDP, dođe na čelo države, preuzme vlast u parlamentu”, kaže politički analitičar Žarko Puhovski.

“Tko kaže za HDZ-ovo biračko tijelo da ta zdjela ne želi većinski svjetonazorski okus te zdjele kakav bi dao Škoro, Kovač, Stier nego ono što radi Andrej Plenković, dakle takvom porukom on može čak pomagati Miroslavu Škori”, smatra politički analitičar Ivica Relković. 

Što bi značilo da radi na vlastitu štetu jer poraz njegove kandidatkinje uoči parlamentarnih izbora iduće godine, ali Plenkoviću još važnijih izbora u HDZ-u, piše RTL.

”Vodstvo HDZ-a je očito u panici jer zapravo bit ovih izbora je da su izbori za predsjednika HDZ-a. U biti je potpuno nebitno tko će biti predsjednik države jer nema nikakve ovlasti, a bitno je tko će biti predsjednik Vlade, a to će u ovom trenutku i dalje biti predsjednik HDZ-a. Škoro bi kao pobjednik na izborima bio katastrofa za HDZ. Milanović bi bio neugoda, ali Škoro bi bio katastrofa”, kaže Puhovski.

”Uđe li Škoro u drugi krug na način da s druge strane bude Zoran Milanović onda će upravo ono što je rekao – glas za Škoru je glas za Milanovića, doći do apsurda time što će HDZ zapravo glasom za Škoru glasovati protiv Plenkovića”, kaže Relković.

I dok sam Plenković priznaje:

”Apsolutno da je glas za Kolindu Grabar-Kitarović i glas za Hrvatsku demokratsku zajednicu, pa ako hoćete i za Andreja Plenkovića”, kaže premijer.

Vukovarski gradonačelnik koji je već najavio moguću kandidaturu za šefa HDZ-a danas je svog aktualnog šefa demantirao:

“Glas za Škoru je glas za Škoru, a glas za Milanovića je glas za Milanovića”, ističe Ivan Penava.

Uz bitku za Pantovčak paralelno se tako vodi i bitka za HDZ. Sve karte Plenković je stavio na Grabar-Kitarović koja je pak prije pet godina bila odabir Karamarkova HDZ-a.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina