Penava je uvjeren da će “Škorini glasači ” dati povjerenje Kolindi: Za pravog domoljuba ne bi trebalo biti nikakve dileme

Penava je uvjeren da će “Škorini glasači ” dati povjerenje Kolindi: Za pravog domoljuba ne bi trebalo biti nikakve dileme

Gradonačelnik   Vukovara Ivan Penava komentirao je HDZ-ov gubitak glasača na desnici.

“Nemamo potrebe analizirati što se dogodilo u Vukovaru. Činjenica je da je gospodin Škoro u Vukovaru uzeo tri i pol tisuće glasova, da je Kolinda Grabar-Kitarović uzela tri tisuće glasova.”

“I činjenica je da su oba kanddiata vrlo sličnog svjetonazora. Isto smo tkivo, nas u Vukovaru veseli što imamo veliku većinu građana koji se svrstavaju u desni domoljubni blok. Kada kažem domoljubni, ne mislim da ostali nisu domoljubni – ali koji prepoznaju i stalo im je do vrijednosti Domovinskog rata i kako će Hrvatska izgledati. Ne bih rekao da smo izgubili.”

Komentirao je i izjavu predsjednika Hrvatske konzervativne  stranke Pavličeka koji je rekao da je Grabar-Kitarović u Slavoniji izgubila velik broj glasova jer je skrenula ulijevo.

“Surađujem s gospodinom Pavličekom jako dugo i dobro. Ako je to rekao, možda je više mislio na stranku i stranački ambijent u kojem se HDZ trenutno nalazi. U sredinama koje su osjetila Domovinski rat i iznijele ga na svojim leđima, poglavito u jednom Vukovaru za kojega znamo kako je prošao, tu ne možete kalkulirati s nekim stvarima. Tu morate imati čvrst gard, jasne stavove. U Vukovaru se svaki odmak od Domovinskog rata jako skupo plaća.”

Škorini birači je za mene prekolokvijalan izraz

Rekao je i računa li na potporu birača Miroslava Škore u drugom krugu, reka je Penava za N1.

“Škorini birači je za mene prekolokvijalan izraz. Ja očekujem potporu ljudi koji su povjerenje poklonili Škori u prvom krugu, da će u velikom broju dati povjerenje Grabar-Kitarovic jer je to naprosto zdrava logika. Birači su jedinke za sebe i odlučit će kako oni misle da je najbolje. Za pravog domoljuba ne bi trebalo biti nikakve dileme.”

Rekao je i kako smatra da radikalna, ekstremna desnica u Hrvatskoj ne postoji.

“Svi mi smo kontra ekstremizma. Tko su ekstremni i što je ekstremizam? Radikalna, ekstremna desnica ne postoji”, kazao je gradonačlenik Vukovara te dodao sljedeće:

“Nisam vidio da se prijeti bilo kome, da se žele zakinuti bilo cija prava na neprihvatljiv nacin. Svjedočim hrvatskom društvu kao jednom vrlo umjerenom ambijentu gdje nema nekih radikalnih mišljenja i istupa. Kad ih ima, toliko je u promilima da je zapanjujuće i može nam biti na ponos. Ne vidim ekstremiste zbog kojih bi trebali biti zabrinuti.”

Svaki pojedinac je bitan

Na pitanje može li Milijan Brkić biti prevaga u drugom krugu, odgovorio je sljedeće:

“Svaki pojedinac je bitan. Svaki pojedinac koji doprinosi, ima dobru volju, želju je dobrodošao. Kamo sreće da smo to imali ranije, ne bi bilo ovakvih problema. Kažem, drago mi je da je tu gospodin Brkić, bilo bi mi drago da je tu svatko za koga nije bilo mjesta zbog ovih ili onih razloga i nadam se da ćemo svi skupa nakon ovih izbora početi graditi put, pravac koji će biti uključiv, gdje će doista biti mjesta za svakoga.

Kazao je i smatra li da HDZ gubi desno biračko tijelo.

“Očito su se dogodili pomaci. Očito su određeni potezi uzrokovali da je HDZ izgubio dio podrške, tradicionalnih birača koje nije lako izgubiti. Mislim da je očito da će se stvari morati početi mijenjati.”

Nije htio komentirati hoće li biti protukandidat Andreju Plenkoviću na idućim unutarstranačkim izborima.

“Pa sada su izbori 5. siječnja, to je ono na što smo fokusirani. Sve drugo bi bila taština, ego, skretanje pozornosti. Mislim d a moramo zadržati fokus na ovoj utakmici koja se igra 5. siječnja, nju pokušati dobiti i nakon toga ćemo ući u utakmice koje su pred nama. One će neminovno doći”, kazao je Penava.

Foto: Dario Grzelj/Hina