Tomislav Madžar je pomogao Milanoviću da pobijedi u debati: Hoće li Kolinda zbog njega izgubiti i izbore?

Tomislav Madžar je pomogao Milanoviću da pobijedi u debati: Hoće li Kolinda zbog njega izgubiti i izbore?

Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović bili su svojim gabaritima u debati na HRT-u gdje su u solidnoj prezentaciji prikazali neke svoje vrline, a jako dobro su skrivali svoje nedostatke. Nikako ne želim reći da su ih potpuno sakrili, ali te mane su prošle ispod radara i sasvim sigurno neće bitno utjecati na odluke birača. Najveći dobitak za oboje je u tome što svojim izjavama nisu previše digli živac simpatizerima iz protivničkog tabora, a pogotovo su bili blagoglagoljivi prema neodlučnim biračima.

Sam koncept debate bio je pomalo staromodan pa se dosta govorilo o gospodarstvu,iako predsjednici u tom segmentu ne mogu napraviti gotovo ništa. Išlo se daleko u političku prošlost koja možda jako zanima Milanovićeve i Kolindine privilegirane prijatelje i poznanike iz Ministaratva vanjskih poslova, ali jako malo Slavonca iz Žuupanje koji razmišlja o tome hoće li ostati u Hrvatskoj ili se pridružiti svojim prijateljima i rođacima u nekom zabačenom dijelu Irske. Ovaj dio oko vanjske politike sigurno je iziritirao veliku većinu glasača jer su se Milanović i Kolinda tako neukusno razmetali i hvalisali svojim međunarodnim vezama i poznanstvima, edukacijama na prestižnim svjetskim sveučilištima da su to teško mogli prihvatiti čak i oni koji su izuzetno blagonakloni prema predsjedničkim kandidatima. Jako malo skromnosti, jako malo zahvalnosti prema hrvatskim građanima koji su u velikom dijelu financirali njihove bjelosvjetske uspjehe. Da su barem rekli da su imali i malo sreće, ali ne, oni svako putovanje u biznis klasi na račun poreznih obveznika pripisuju svojoj genijalnosti.

Najzanimljiviji dio debate bio je kada su se ponovno posvađali oko toga zašto Milanović nije izručio udbaše Perkovića i Mustaća Njemačkoj, a Milanovićeva argumentacija  opet nije bila uvjerljiva, dok je Kolinda bila najslabija u dijelu kada je ponovno pokušala braniti “Bandićeve kolače” ili kada je opet govorila o tome kako je Sanaderova Vlada bila uspješna. Bila je zanimljiva i prepirka oko toga tko je htio provesti „državni udar”. Zanimljivo je da je Mialnović tek sada reagirao na optužbe oko poruka iako je Kolinda nešto slično rekla i u prvo debati.
Milanović je vrlo lukavo povezao Kolindino članstvo u Nadzornom odboru tvrtke Kontinental prijevoza, još iz sredine devedesetih, s Kolindinim pomilovanjem Leona Sulića. Kolinda je puno bolje mogla iskoristiti Milanovićev stambeni kredit, ali je njezina ubojitost značajno smanjena jer je napravila faktografsku grešku. Rekla je da je sporni kredit podigao dok je bio premijer,  a ne u vrijeme dok je bio predsjednik SDP-a. Kolinda je propustila izvući još neke velike afere iz Milanovićeve premijerske faze, a koje su bile povezane i s njegovim pokojnim bratom Krešom.

Ali sva ova nadmudrivanja nisu nijednom kandidatu donijela značajniju prednost. Oboje mogu biti zadovoljni vrlo solidnim nastupom i izvedbom. Dok je Kolinda zadržala svoju mirnoću iz prve debate, Milanović je u tom pogledu značajno napredovao. Nije bio pretjerano bahat (iako nije do kraja mogao pobjeći od sebe i svog karaktere), ali je vidljivo da se trudio biti smiren i nije kao na prvoj debati napadno upadao u riječ, „unosio se u facu” i kolutao očima. Bio je jako suzdržan u gestikulacijama, a zaslužuje svaku pohvalu što tijekom cijele debate, ako sam dobro pratio, nije nijedanput šmrcnuo. Debatu bih mirne duše ocijenio neriješenom da se nije dogodio nevjerojatan incident nakon što su Milanović i Kolinda izišli iz studija. Tada je na scenu nastupio Kolindin savjetnik Tomislav Madžar koji je verbalno napao Zorana Milanovića. Nevjerojatna je količina bahatosti, političke nepismenosti i nedostatka lojalnosti koju je pokazao Madžar prema svojoj šefici.

On je uprskao sve ono što je dobro napravila njegova šefica. Osim toga, Madžar je pokazao da ne zna gdje mu je mjesto i da ne zaslužuje biti savjetnik. Ako Kolinda izgubi za manje od 50.000 glasova, onda će veliki dio odgovornosti za takav ishod snositi bahati Madžar. Takvo ponašanje Kolindinog savjetnika odbija veliki dio konzervativnih birača koji nikada neće glasati za Milanovića, ali zato mogu ostati doma ili prekrižiti glasački listić. Da zaključim, Madžar je jezičac na vagi koji je pomogao Milanoviću da dobije ovu debatu.

Foto: Danijel Kasap/Hina