Kakva će biti iranska osveta Trumpu: Je li ugrožena i Hrvatska?

Kakva će biti iranska osveta Trumpu: Je li ugrožena i Hrvatska?

Kakve će posljedice imati ubojstvo iranskog generala Kasema Sulejmanija na zbivanja na Bliskom istoku? Je li američki predsjednik Donald Trump uvukao SAD u još jedan rat? Teheran najavljuje odmazdu, koji će biti prvi potezi? O vrućem žarištu na Bliskom istoku u Temi dana na HRT-u su razgovarali gosti – Branimir Vidmarović, analitičar međunarodnih odnosa i Jadranka Polović, docentica Veleučilište Libertas.

Vidmarović kaže kako po svemu sudeći u pitanju nije uvlačenje u rat iako izgleda kao da jest, prenosi HRT.

‘Ima logike u riječima Mikea Pompea i Donalda Trampa. Ako je ovo cjelovita strategija radi se o opkoljavanju Irana i borbi protiv njegovih ćelija i njegovog utjecaja po čitavom Bliskom Istoku. Da se htjelo ući u otvoreni, pravi rat, onda bi se izabrala posve druga meta na teritoriju Irana. Očito je da obje strane shvaćaju posljedice otvorenog rata, da bi to bilo iznimno dugačko, skupo i krvavo, ali da je ovo način da se ograniči utjecaj Irana i vjerojatno je to nakana,’ rekao je.

Polović se složila da na pomolu nije novi rat. ‘Ali jedna nova destabilizacija Bliskog Istoka slijedi u 2020. Iako je jučer izgledalo kako je na pomolu jedan direktan konflikt, jedan sukob većih razmjera, mislim da obje strane pažljivo pristupaju tome. Osobito Iran koji je svjestan svoje pozicije, odnosno nemogućnosti da pobjedi u jednom takvom okršaju prvenstveno zbog toga što Iran nema pravih vojnih saveznika, bez obzira na trenutno savezništvo s Rusijom i možda Turskom. Možda jedini saveznik koji bi im tu pomogao je eventualno Sirija, međutim nitko drugi ne bi im pomogao’, ističe.

Smatra da ćemo svjedočiti skrivenom ratu protiv SAD i njihovih saveznika. ‘Evo baš smo prije nekoliko sati svjedočili dvama napadima u Bagdadu. Mislim da će američka ambasada u Bagdadu biti meta napada. Ali ono što mislim da nam slijedi je jedan val političkih atentata. Iran je jučer uputio prijetnje novinarima i javnim osobama i mislim da  se te akcije neće ograničiti samo na Bliski istok i sjevernu Afriku već bi se ta odmazda vrlo brzo mogla prenijeti na područje Europe a možda čak i na područje samih Sjedinjenih države’, rekla je.

Smatra da bi se manipulacije cijenama nafte mogle dogoditi ali neće dugo trajati jer, kaže, SAD ima snage da tako nešto spriječi.

Foto: Abedin Taherkenareh/EPA/Hina