Milanović još uvijek nije dobio čestitku s Kaptola: Zašto su Milanović i Bozanić loše surađivali

Milanović još uvijek nije dobio čestitku s Kaptola: Zašto su Milanović i Bozanić loše surađivali

‘Jučer sam odgovarao na poruke, razgovarao s ljudima u Europi, svijetu…’, kazao je Zoran Milanović u utorak. Među njima se nije našao zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, koji je pet godina ranije odmah nakon izbora telefonski čestitao Kolindi Grabar Kitarović.

S obzirom na to da nam Kaptol nije odgovorio, iz Milanovićeva kruga doznajemo kako Bozanić nije nazvao izabranog predsjednika, niti je stigla službena čestitka.

Izostanak ili kašnjenje čestitke Zoranu Milanoviću sigurno za početak nije dobar znak ispružene ruke buduće suradnje. Bozanić i Milanović tijekom njegova premijerskog mandata nisu imali ni približno intenzivan i srdačan odnos kao što vrh Katoličke crkve ima s vladama HDZ-a, javlja tportal.

Tijekom Milanovićeva premijerskog mandata odnos je u najveću kušnju došao 2012., kad je kao premijer propustio doći na misu za domovinu, koju tradicionalno u crkvi Svetog Marka predvodi kardinal Bozanić.

To se pretvorilo u pravu medijsku trakavicu. Iz Vlade su tada slali signale da se to ne može interpretirati kao nepoštovanje i negativna poruka vrhu Katoličke crkve u Hrvatskoj te da je Milanović najavio svoj izostanak Bozaniću nekoliko dana ranije. No, tu su se opet zapetljali. ‘Premijer ima redovitu komunikaciju s kardinalom Bozanićem i dosad su se nekoliko puta sastali, na neutralnom terenu, ni u Banskim dvorima, ni na Kaptolu’, kazali su tada medijima sugovornici iz Vlade.

Koliko su česti ti sastanci, koji je to neutralan teren, zašto su tajni, pitali su se novinari.

Medijske pretpostavke natjerale su ‘zakopčani’ Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije da se oglasi podužim priopćenjem u kojem demantiraju informacije da se Bozanić i Milanović toliko često sastaju. Napali su i Vladu i SDP što nisu sami demantirali te informacije.

‘Zar je moguće da se nitko iz Vlade Republike Hrvatske, ni iz Socijaldemokratske partije Hrvatske, koji se izrijekom spominju kao izvori, nije oglasio i opovrgnuo te tvrdnje? Ako za te tvrdnje postoje izvori, konkretni ljudi, zašto ih se ne spomene?’, pisalo je u neobično otvorenom i oštrom priopćenju iz Nadbiskupije.

Iste godine Milanović je bio na božićnoj misi u zagrebačkoj katedrali. Tada je predmet razmimoilaženja bio spolni odgoj koji je Milanovićeva vlada ugurala u škole. Predvodeći božićnu misu, Bozanić je ponovno pozvao na dijalog o zdravstvenom odgoju koji vjernici, rekao je, žele, ali se ‘s pravom boje da se njime utire put rodnoj ideologiji‘ koja proturječi kršćanskom svjetonazoru i antropologiji, čiji je temelj čovjek, stvoren kao muško i žensko.

Rekao je kako je nedavna inicijativa biskupa da se o toj temi razgovara ostala bez odgovora, a da vjernici ‘ne žele ideologiju koja mijenja istinu o čovjeku’. ‘Jedino što mogu reći je da su naše namjere dobre i plemenite. Ne kažem da možda neki put u tom nastojanju da se učini dobro i plemenito čovjek ne pogriješi, ali vjerujem da radimo pravu stvar’, kazao je tada Milanović.

Foto: Admir Buljubašić/Hina