Napokon oslobođen policajac koji je novinarki dao slike Vidoševićevog bunkera s umjetninama i polarnim medvjedom

Napokon oslobođen policajac koji je novinarki dao slike Vidoševićevog bunkera s umjetninama i polarnim medvjedom

Josip Vrbić, policajac specijaliziran za umjetnine kojem se sudilo zbog optužbi da je novinarki Jutarnjeg Vanji Nezirović 2013. godine predao fotografije pretrage bunkera u vili Nadana Vidoševića s umjetninama i lovačkim trofejima, pravomoćno je oslobođen i te optužbe, kao i optužbe za nedozvoljeno držanje oružja, javlja Jutarnji list.

Sudsko vijeće Vrhovnog suda RH potvrdilo je prvostupanjsku presudu kojom je oslobođen optužbe da je dajući spomenute fotografije novinarki zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti.

Pritom je Vrhovni sud preinačio osuđujući dio prvostupanjske presude, u kojemu je Vrbić na zagrebačkom Županijskom sudu bio proglašen krivim za nedozvoljeno držanje tzv. pištolja penkale, te nešto više od 150 komada raznog streljiva. Vrhovni sud ocijenio je da se radi o beznačajnom kaznenom djelu te ga je oslobodio i te optužbe, javlja Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, Vrbić je u jesen 2013. godine, što ni sam nije sporio na sudu, ustupio novinarki Jutarnjeg lista nekoliko fotografija koje je napravio tijekom pretresa Vidoševićeve vile na zagrebačkom Prekrižju, koja se provodila u sklopu USKOK-ove istrage vezane za izvlačenje desetaka milijuna kuna iz Hrvatske gospodarske komore u aferi Remorker.

Radilo se između ostaloga o fotografiji prepariranog polarnog medvjeda, kojega je Vidošević držao u tajnom bunkeru vile. Nakon objave tih fotografija policija je pokrenula internu istragu i utvrdila da je sporne fotografije u javnost pustio inspektor Vrbić, koji je potom kazneno procesuiran, pri čemu je proveo i dva tjedna u istražnom zatvoru, a MUP ga je udaljio iz službe zbog teže povrede dužnosti.

Vrbić je tijekom sudskog postupka u svojoj obrani isticao kako nije bio svjestan da čini bilo kakvo kazneno djelo, kao i da je smatrao da je interes javnosti da se kriminal razotkrije. Decidirano je ustvrdio da novac i nemoral nisu bili njegovi motivi.

Foto: Admir Buljubašić/Hina