I liječnici napali Kolindu zbog “cvijeća, čokolade i sličnih stvari”: Predsjednica omalovažava liječnike

I liječnici napali Kolindu zbog “cvijeća, čokolade i sličnih stvari”: Predsjednica omalovažava liječnike

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za britanski list The Guardian, kazala je novinarima da korupcija u hrvatskom društvu počinje već u školama, gdje se djeca koja prepisuju i varaju na testovima slave kao heroji. “Često uopće nismo svjesni što korupcija zapravo jest. Kad odete doktoru, svi očekuju da donesete barem cvijeće, čokoladu ili slične stvari. To je običaj”, poručila je predsjednica. Na njenu izjavu regirala je i Hrvatska liječnička komora, javlja N1.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Hrvatska liječnička komora smatra uvredljivom i potpuno neprihvatljivom izjavu predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, koja je na primanju međunarodnih dopisnika akreditiranih pri EU, a prema pisanju britanskog The Guardiana kojeg su prenijeli i hrvatski mediji, rekla da u Hrvatskoj “kada idete kod doktora, svi očekuju da donesete barem cvijeće, čokoladu i slične stvari“. Takvom izjavom predsjednica Grabar Kitarović iznosi neutemeljene predrasude i time omalovažava etičnost liječnika u Hrvatskoj i njihov predani rad.

„Hrvatska liječnička komora kao krovna organizacija liječnika uvijek se beskompromisno zauzima za odgovorno, profesionalno i etično obavljanje liječničke profesije. Ovakva paušalna i neistinita izjava vrlo je neodgovorna, ugrožava ugled liječničke profesije i može narušiti povjerenje pacijenata u hrvatske liječnike“, rekla je predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a, prof. dr. sc. Lada Zibar.

Ono što hrvatski liječnici „očekuju“, a predsjednica Grabar Kitarović je propustila spomenuti je rješavanje problema nametnute protuzakonito visoke radne satnice, donošenje Zakona o plaćama liječnika, rješenje nereprezentativnosti i prestanak upornog ignoriranja zahtjeva liječnika za samostalnim pregovaranjem, rješavanje problema nasilja u zdravstvenim ustanovama…

Popis problema u zdravstvu je ogroman i jedino što liječnici u Republici Hrvatskoj očekuju je da vladajući i zdravstvena administracija počnu učinkovito rješavati nagomilane probleme”, stoji u priopćenju Komore.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina