Zašto svi pričaju o tamburašima na zrakoplovu: Doživljavaju ga kao mi svoj stol

Zašto svi pričaju o tamburašima na zrakoplovu: Doživljavaju ga kao mi svoj stol

Snimka zabave u Zrakoplovno-tehničkom centru u Velikoj Gorici na Badnjak mnoge je iznenadila. U hangaru gdje su protupožarni avioni na održavanju tamburaši su za pozornicu odabrali upravo jedan Air Tractor.

Božićna pjesma s krila Air Tractora. Interna zabava i čestitka dijela zaposlenika  Zrakoplovno-tehničkog centra otela se kontroli pa bi oni željni zabave sada mogli i požaliti.

“Nije bilo nikakve materijalne štete, osim štete ugledu ove tvrtke, mi smo čim smo saznali poduzeli mjere koje Uprava može poduzeti moramo to staviti u zakonske okvire”, rekao je Ivica Grebenar, predsjednik Uprave Zrakoplovno-tehničkog centra.

A veseli tamburaši svoje radno vrijeme provode upravo na tim istim krilima. Sporna snimka nastala je u hangaru na jednom od aviona. Ljudi koji su na njemu stajali i svirali su tehničari koji rade na održavanju tih aviona i kažu da su znali što smiju napraviti i gdje smiju stati.

Na avionima postoje i označene površine po kojima se smije hodati, a i u kabinu Air Tractora se ulazi upravo preko krila. No, instrumenti u ruci umjesto alata ipak su bili previše.

“Jedan od tih tehničara je ovlašteni mehaničar za održavanje baš tog zrakoplova, drugi je došao s kanadera, jedan je mehaničar, jedan limar, svi se kreću svakodnevno po tom zrakoplovu i shvaćaju ga kao mi svoj stol. Ponašanje apsolutno neprihvatljivo”, poručio je Grebenar.

Avion na kojem su svirali nije hrvatski nego ga je na održavanje poslala partnerska država, a ZTC je trgovačko društvo u većinskom vlasništvu države pa Ministarstvo obrane s događajem službeno nema ništa. Međutim, ZTC održava i zrakoplove hrvatske vojske pa ovakvo ponašanje osuđuju.

“Zrakoplovno-tehnički centar nije dio Ministarstva obrane i ovo nisu napravili pripadnici Hrvatske vojske, nego djelatnici ZTC-a. Smatramo da je to neprofesionalno, neodgovorno i neprimjereno ponašanje”, izjavili su iz MORH-a.

Kakve će biti sankcije, još nije poznato. No, poznato je kako iz ZTC-a tehničari odlaze jer teško se nositi s platežnom moći konkurencije iz drugih zemalja pa oni koji rade itekako vrijede.

“Svake godine uspješno pripremaju protupožarne zrakoplove koji gase našu obalu, neki kanaderi stari su 20 godina i oni se uspješno bore s hrđom”, kazao je Grebenar.

A ako kazna ne bude najstroža i ostanu u ZTC-u, u hangaru će zasigurno paziti i držati se više primarnog posla, a manje hobija uz tamburice i harmonike.

Foto: Screenshot/Hina