Rasprava o Divjak završila u tri ujutro: Plenković i HDZ čvrsto uz ministricu i HNS

Rasprava o Divjak završila u tri ujutro: Plenković i HDZ čvrsto uz ministricu i HNS

U saborskoj raspravi o izglasavanju nepovjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, koja je završila u četvrtak iza tri sata ujutro, premijer Andrej Plenković rekao je kako će ustrajati na obrazovnoj reformi kojom je učinjen jedinstveni strateški iskorak.

Vlada je prethodno odbacila prijedlog 31 oporbenog zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministrici Divjak.

Premjer Plenković podsjetio je kako je za mandata njegove Vlade proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja povećan sa 13,8 na 18,6 milijardi odnosno za 35 posto te je uvedeno 40 novih kurikuluma. Osvrnuo se i na štrajk učitelja i nastavnika te naveo kako je sa sindikatima u obrazovanju dogovoreno da će plaće zaposlenih porasti do listopada ove godine za ukupno 23,5 posto.

Ministrica Divjak oporbeni je prijedlog ocijenila politikantskim i istaknula kako su unaprijedili sustav a kurikularna reforma provodi se u svim školama u Hrvatskoj.  Kazala je kako je pri preuzimanju dužnosti zatekla strategiju i nedovršene kurikulume bez kune iz europskih fondova, a edukacija nastavnika nije ni bila započeta.

“Dobili smo tri pozitivna izvješća Europske komisije u kojima je reforma ocijenjena kao ambiciozna i rađena prema planu”, rekla je i naglasila da je 90 posto roditelja izrazilo zadovoljstvo što su im djeca obuhvaćena eksperimentalnim programom obrazovanja, javlja N1.

Istaknula je i kako gotovo 25 postotni rast plaća u obrazovanju dosad nije zabilježen, a uvedeno je i nagrađivanje najboljih te je nagrađeno 510 nastavnika i ravnatelja, što će se nastaviti i ove godine.

Odgovarajući na replike i zastupnička pitanja Divjak je ocijenila kako su u igri moći pobijedili učenici, nastavnici i zaposlenici škola navodeći kako je prijedlog za iskazivanje nepovjerenja potpisao 31 zastupnik, dok ga u saborskoj raspravi brani tek njih nekoliko.

Pred kraj rasprave u sabornici je ostalo osmero zastupnika, a potpredsjednik Vlade Predrag Štromar poručio im je kako Vlada podržava ministricu Divjak jer odlično radi svoj posao.

Nakon 25 godina uvedena je reforma obrazovanja i Vlada ju je odlučila provesti, učitelji su dobili veće plaće, učenici su u školama i roditelji su zadovoljni, ustvrdio je Štromar i pozvao “na glasovanje u petak s razumom” jer Divjak zaslužuje i dalje biti ministricom.

Govoreći u ime predlagatelja Sabina Glasovac (SDP) ocijenila je pak kako ministrica Divjak mora otići, jer su se učitelji i nastavnici za svoja prava morali izboriti najduljim štrajkom do sada, a učenici sada zbog nečije bahatosti i ignorancije moraju nadoknaditi izgubljene dane nastave.

“Učitelji i nastavnici bili su ponižavani i obmanjivani da bi ih se na kraju prodalo i to je jedina istina”, ustvrdila je Glasovac. “Vjerojatno će vam biti izglasano povjerenje i ostat ćete ministrica pa shvatite ovo kao naše posljednje upozorenje”, dodala je.

Miro Bulj najavio je kako će Most podržati oporbeni prijedlog za glasovanjem o povjerenju ministrici Divjak iako nije njegov potpisnik, jer ministrica nije odgovorila ni na jedno postavljeno zastupničko pitanje.

Milorad Batinić (Klub HNS-a) ocijenio je pak kako je u protekle tri godine puno učinjeno u zahtjevnom resoru znanosti i obrazovanja a HNS neće podržati oporbeni prijedlog jer se radi o politikantstvu i pokušaju destabilizacije Vlade te zaustavljanju procesa u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Uvjeren je “kako SDP-ovo jeftino politikantstvo neće uspjeti”.

Ivan Pernar je svoje vrijeme za raspravu o povjerenju ministrici Divjak iskoristio za čitanje komentara sa svoje stranice na Facebooku. Kaže da se 79 posto onih koji su na njegovoj stranici izrazili stav izjasnilo za odlazak ministrice.

Oko 1.30 u noći u sabornici je ostalo svega pet, šest zastupnika, uglavnom zastupnici HNS-a, Mosta i Ivan Pernar. Među njima nema nikoga iz HDZ-a, ali ni iz SDP-a. Tada je Stjepan Čuraj upozorio predsjedavajućeg da na sjednici nema niti jednog zastupnika koji je potpisao inicijativu za propitivanje povjerenja ministrici Divjak te upitao može li se takva sjednica nastaviti.

Milijan Brkić, koji je vodio sjednicu, rekao je da će to provjeriti pa proglasio pauzu do 1:45, javlja Dnevnik.hr.

Višesatna saborska rasprava, koja je započela u srijedu uvečer završila je u četvrtak iza 3 sata ujutro, a o povjerenju ministrici Divjak glasat će se u petak.

Foto: Dario Grzelj/Hina