“Hamletovski” odgovori Dubravke Stamać: O Bandiću? Ni da ni ne! O Divjak? Ni da ni ne!

“Hamletovski” odgovori Dubravke Stamać: O Bandiću? Ni da ni ne! O Divjak? Ni da ni ne!

Gošća Newsrooma bila je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje i gradska zastupnica HDZ-a Dubravka Brezak Stamać.

Na pitanje o odgovornosti ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak kaže da će zastupnici biti pred hamletovskom dilemom koja je malo i tragična.

“Ako Hamlet mora ubiti kralja i osvetiti se onda će pogaziti načelo da nikome ne uzme život, ako ga ubije onda je osvetio svoga oca. Voljela bih da se u Saboru raspravlja koliko je uspio prvi korak reforme Škola za život, a ne da raspravljamo je li HNS poželjan ili nepoželjan partner. Ne vidim da će se u petak nešto spektakularno dogoditi osim što će zastupnici biti u Hamletovskoj dilemi do petka”, rekla je, ali nije htjela izravno odgovoriti misli li da ministrica treba ostati ili otići.

Za reformu kaže da je ministrica Divjak uzela jedan odgovoran zadatak i očekivanja svih u obrazovanju su bila velika. Kada sve skupa završi vjeruje da će i sama ministrica reći da nije znala što će je čekati jer je bilo puno nepredvidivih stvari na koje nije mogla utjecati.

Pod time misli na to što u svim školama nisu provedeni eksperimentalni programi, situaciju oko uvođenja informatike i kašnjenje pojedinih udžbenika.

Nastavlja da postoje pomaci u smislu koraka reforme, ali dodaje da reforma nije obuhvatila vertikalu jer nema predškolskog sustava, oko strukovnih su stvari još u fazi analize…

“Apeliram da se raspravlja o učinkovitosti reforme, a ne o samoj stranci”, ponovila je.

Na pitanje kolika je odgovornost ministrice u cijeloj priči kaže:

“Lako je sada biti pametan, ali ono što bih ja svakako nastojala učiniti je spriječiti štrajk, sada bez kontinuiteta nastave ne možemo podvući crtu i vidjeti što smo učinili u prvom polugodištu”.

Minstrica Divjak često spominje pohvale Europske komisije reformi. “To znači da projekt koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda nije bio uzaludan, opravdala je ne samo projekt već i poteze svojih suradnika, ali reforma ne može završiti s jednom osobom.

Kada dođe novi ministar njemu četiri godine neće biti dosta. Da se to drugačije organiziralo bio bi još veći učinak, ali pomak je tu, škole su dobro opremljene, knjižnice su dobro opremljene”, kaže Stamać.

“Nije sve loše i ne bi bilo dobro podvući crtu i reći da nismo ništa napravili. Napravili smo, ali to nas upućuje da nastavimo dalje u kontinuitetu”. Dodaje i da se uvijek može bolje i vjeruje da će to i ministrica priznati. Za nju kaže kako misli da nije prihvaćala sve kritike, ali da je to njezina odgovornost.

Oko pomicanja datuma mature podsjeća da nije prvi put da će maturanti pisati maturu dok traje nastavna godina jer su se 2010. polagali ispiti iz izbornih predmeta dok je trajala nastava.

Upozorila je da smo u 10 godina izgubili oko 5000 maturanata, a sve je više upisnih kvota na fakultetima.

Kako je Dubravka Brezak Stamać ujedno i vijećnica u zagrebačkoj gradskoj Skupštini komentirala je i situaciju oko odnosa HDZ-a i Milana Bandića.

Na pitanje ima li stresa u zagrebačkom HDZ-u kaže da oni nikada ne pokazuju da su u stresu

Na pitanje hoće li podržati GUP u Skupštini nije htjela odgovoriti ni s da ni s ne, nego kako će odlučiti na predsjedništvu Gradskog odbora HDZ-a.

Na pitanje koji je njezin stav o Milanu Bandiću odgovorila je da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja na čelu s Predragom Štromarom dalo zeleno svjetlo pravnoj strani GUP-a s porukom vijećnicima da sami odluče “pa smo opet u hamletovskoj dilemi u kojoj ću vas ostaviti u neizvjesnosti”, zaključila je.

Foto: Screenshot/N1