Nazvao je Filipa Zavadlava odmah nakon zločina, ali nije mogao s njim uspostaviti kontakt: Predaju dogovorio s ocem Antom

Nazvao je Filipa Zavadlava odmah nakon  zločina, ali nije mogao s njim uspostaviti kontakt: Predaju dogovorio s ocem Antom

Dok se Filip Zavadlav (25), osumnjičeni za trostruko ubojstvo u Splitu, nalazi u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu te se tek treba provesti kombinirano psihijatrijsko-psihologijsko vještačenje, otkrivaju se novi detalji nezapamćenog zločina.

Ključnim za uhićenje 25-godišnjaka pokazuje se, prema pouzdanim informacijama, djelatnik Centra za socijalnu skrb. Naime, zaposlenik splitskog CZSS-a je, kao i gotovo cijela Hrvatska, pratio horor koji se odvijao u središtu grada, gotovo nonšalantno šetanje ubojice koji nosi kalašnjikov i iza sebe ostavlja trupla.

Tako je vidio snimku mladića koji prebacuje automatsku pušku iz lijeve u desnu ruku dok ide Kamenitom ulicom. Učinilo mu se da bi to mogao biti Filip Zavadlav, a prve informacije koje su govorile o identitetima žrtava također su aktivirale “alarm”, javljaju 24sata.

Djelatnik centra je, naime, bio dobro upoznat sa situacijom u obitelji Zavadlav – na gotovo dvije strane u dosjeu su zabilježene riječi Filipa i članova obitelji kako im prijete – te je odlučio nešto poduzeti.

Nazvao je fiksni telefon Zavadlavovih! Javio mu se, neslužbeno doznajemo, upravo Filip. No kako s mladićem nije uspio ostvariti nekakav kontakt, nastavio je razgovor s ocem Antom.

I upravo je taj čovjek zaslužan što situacija, u tom trenutku već tragična, nije dodatno eskalirala. Uspio je nagovoriti Antu Zavadlava, a posredno i Filipa, da se nađu u obližnjem kafiću Borsalino.

Nekako ih je smirio, uvjerio kako je mirna predaja najbolje rješenje, da bi potom nazvao policiju. Uspjeli su se službenici MUP-a u međuvremenu organizirati i privesti Filipa Zavadlava.

Dotad je vladala prilična panika, kako među građanima, tako i kod policije, unatoč više od 150 “plavaca” na terenu. Čak su u jednom trenutku, nedugo nakon ubojstava, mjesta zločina ostala bez policijskog osiguranja – iz timova Hitne koji su dolazili na intervencije prijavili su prijetnje. Zasad nije utvrđeno tko je prijetio.

Foto: Facebook/Hina