Blaženka Divjak ostala: Oporba nije uspjela srušiti ministricu

Blaženka Divjak ostala: Oporba nije uspjela srušiti ministricu

Nije prošao opoziv Blaženke Divjak u Saboru. Za je glasovalo 55 zastupnika, protiv je 77 glasovalo zastupnika. Suzdržan je bio jedan zastupnik.

Zastupnik Ivan Kirin je tijekom glasovanja rekao da je pogrešno pritisnuo gumb nakon čega su svi prasnuli u smijeh.

– Sasvim je jasno da opoziv ministrice znanosti i obrazovanja ne može proći sve dok imamo ovakvu kupljenu, trgovačku parlamentarnu većinu. Opoziv nismo tražili zato što smo doista mislili da ćemo srušiti ministricu Blaženku Divjak već je to dobra prilika da u Saboru raspravljamo o svemu lošemu što je učinila u svom resoru do sada. I u tome smo uspjeli. Nemoguće je skupiti 76 ruku danas – kaže saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja, prenosi Jutarnji list.

Inače, prilikom saborske inicijative za opoziv bilo kojeg ministra, pa tako i Blaženke Divjak, „teret dokazivanja“  nije na Vladi već na predlagačima – oporbi. Naime, ne treba premijer Andrej Plenković i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak dokazivati da uživaju podršku 76 zastupnika, već je na oporbi zadatak da si osigura 76 ruku u sabornici u trenutku glasanja.

Drugim riječima, sve i da svi oporbeni zastupnici danas dođu na glasanje i da svi glasaju za opoziv ministrice Divjak njihova inicijativa ne bi prošla. Za „rušenje“ Divjak treba im se pridružiti najmanje šest-sedam zastupnika iz redova parlamentarne većine.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina