Što predsjednik Milanović zna o Sauchinim dnevnicama: Prije inauguracije morat će svjedočiti na sudu

Što predsjednik Milanović zna o Sauchinim dnevnicama: Prije inauguracije morat će svjedočiti na sudu

Novoizabrani predsjednik Zoran Milanović ipak bi trebao svjedočiti na suđenju svom nekadašnjem bliskom suradniku, nekadašnjem predstojniku Ureda premijera Tomislavu Sauchi, optuženom u aferi “dnevnice” zajedno s tajnicom iz Vlade Sandrom Zeljko za izvlačenje blizu milijun kuna temeljem lažiranih putnih naloga za nepostojeća putovanja.

Milanović je u ovom slučaju već dao iskaz USKOK-u tijekom istrage, ali ga ni tužiteljstvo ni obrana nisu predlagali kao svjedoka na samom suđenju jer nije imao relevantnih saznanja. No, sudsko vijeće odlučilo ga je pozvati po službenoj dužnosti. Milanović bi trebao svjedočiti u ponedjeljak 27. siječnja, piše Jutarnji list.

Suđenje Sauchi vrlo je neugodno za Milanovića s obzirom na to jer je optuženik bio njegov blisku suradnik kojega je, uostalom, predložio za tu tu funkciju.

U nastavku suđenja u petak svjedočila je Ljiljana Popović, djelatnica Ureda za opće poslove Hrvatskog Sabora i Vlade RH. Svjedokinja je u svom iskazu kazala kako je nevraćanje, odnosno nezaključivanje putnih naloga u Uredu predsjednika Vlade u vrijeme Zorana Milanovića bilo učestalo, posebno 2015. godine. Stoga su putne troškove obračunavali koristeći se kopijama. Svjedokinja Popović navela je kako su i njezine kolegice iz ureda znale komentirati da za putne naloge Milanovićevih savjetnika, koji su se sada našli u središtu ovog postupka, nema popratne dokumentacije.

“Sandri Zeljko sam ukazala na taj problem, a ona mi je rekla da će provjeriti i da će ona to riješiti “, izjavila je svjedokinja dodajući da su tada sve isplate akontacija po putnim nalozima išli preko Sandre Zeljko. Potvrdila je da su naknadno otkriveni i drugi putni nalozi za navodna putovanja drugih osoba koji nikada nisu bili na tim putovanjima.

 

Foto: Hina