Obračun u Ateni: Ubijeni crnogorski kriminalac imao je hrvatsku putovnicu

Obračun u Ateni: Ubijeni crnogorski kriminalac imao je hrvatsku putovnicu

U nedjelju navečer u Ateni su ubijena dvojica visokopozicioniranih članova crnogorskog škaljarskog klana – Stevan Stamatović i Igor Dedović, pišu crnogorski i srbijanski mediji.

Njih su u jednom restoranu u Ateni ubili maskirani muškarci, i to pred očima njihovih obitelji. Navodno je napad trajao oko 30 sekundi. U pucnjavi je ranjena i jedna žena, koja je odmah prevezena u bolnicu. Za sada nema potvrde radi li se o supruzi jednog od ubijenih škaljaraca, piše Direktno.

O zloglasnom škaljarskom klanu dosta se pisalo i krajem prošle godine u Hrvatskoj, nakon što je hrvatska policija u koordinaciji s USKOK-om i policijama drugih zemalja zaključila tajnu akciju kojom je utvrđeno da su neki ‘škaljarci’, između ostalih, koristili autentične hrvatske dokumente s krivotvorenim podacima. Među onima koji je koristio hrvatske dokumente spominjao se i ubijeni Igor Dedović.

Policija je tada privela Nusreta Seferovića, 49-godišnjaka za kojeg se sumnja da je bio glavni šef grupe koja je nabavljala i izrađivala originalne putovnice za pripadnike srbijanskog Zemunskog klana, te pripadnike crnogorskih klanova Škaljara i Kavčana, piše Jutarnji list.

Škaljarski klan poznat je po ratu sa susjedima – kavačkim klanom. Rat između te dvije kriminalne kotorske sile bjesni od 2016. godine, a odnio je više od 30 života u Crnoj Gori i Srbiji. Usprkos tome, ratna sjekira još nije zakopana.

Sve je počelo krajem 2014. godine kada je u Valenciji nestalo oko 300 kilograma kokaina. Kotorani su se tada podijelili na dva klana, nazvana po prigradskim naseljima Škaljari i Kavač. Prva žrtva nemilosrdnog rata bio je Goran Radoman, blizak upravo škaljarskom klanu.

Kotoranina Igora Dedovića je crnogorska Agencija za nacionalnu sigurnost označila kao jednog od glavnih ljudi škaljaraca. Dedović je bio vlasnik lanca pizzerija Pronto, a ranjen je u pucnjavi u kolovozu 2008. nakon čega je pet godina izbivao iz Crne Gore. Spominjalo ga se kao glavnog organizatora šverca tone kokaina koji su zaplijenili Rumunji kad se prevrnuo brod na Dunavu.

Srbijanski Blic navodi i da je za Dedovićem bila je raspisana Interpolova tjeralica zbog pokušaja dvostrukog ubojstva u Kotoru u ožujku 2016. godine.

Foto: Hina