Odvjetnik Šerić o svome branjeniku: Nisam mogao normalno komunicirati s Filipom Zavadlavom

Odvjetnik Šerić o svome branjeniku: Nisam mogao normalno komunicirati s Filipom Zavadlavom

Odvjetnik Branko Šerić u ponedjeljak je prvi put posjetio svog klijenta Filipa Zavadlava koji se nalazi u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu.

“U razgovoru je insuficijentan, dakle, jednu normalnu komunikaciju nisam mogao ostvariti, kao da nije svjestan uopće što se dogodilo. I dalje ne bih o sadržaju razgovora, ne bi bilo niti etično niti u skladu za Zakonom o kaznenom postupku, jer to je povjerljiv odnos klijenta i odvjetnika i bilo bi pretenciozno da o tome išta govorim”, rekao je Šerić novinarima nakon susreta s klijentom.

“Pokušao sam mu po svaku cijenu prenijeti kvalifikaciju koja mu se stavlja na teret, on to ne shvaća. Ne shvaća koja je kazna prema kvalifikaciji zapriječena koja mu se može izreći”, rekao je Šerić, dodavši da će njegov klijent u zatvorskoj bolnici svakako ostati do kraja vještačenja, a moguće i dulje od toga.

“I dok traje vještačenje, on će biti tu i radi njegove sigurnosti ja mislim da će biti i dulje”, rekao je Šerić, javlja N1.

“Ne treba očekivati ne puštanje iz pritvora nego da će ikako iz izaći iz istražnog zatvora. Sve će ovisiti o vještačenjima”, dodao je Šerić.

Klijentu je ispričao i da se u Splitu priprema prosvjed potpore za njega, međutim Zavadlav to ne shvaća, rekao je odvjetnik. “Osobno tamo neću ići, zato što bi ispalo da politiziram ovaj kazneni postupak. Kako sam i ja Splićanin, parafrazirat ću Meštra Bricu, neću politiku u moju butigu”, rekao je Šerić.

Psihijatrijsko vještačenje Filipa Zavadlava obavit će stručnjaci iz Klinike za psihologiju Vrapče, potvrdio je Šerić i rekao kako će puno toga ovisiti o vještačenju.

Procjenjuje da bi do vještačenja moglo doći najranije u srijedu.

“Vještačenje će početi tek kada Klinika za psihologiju Vrapče primi nalog za vještačenje. To se, procjenjujem, neće dogoditi prije srijede. Donesen je nalog i upućen je u Zagreb. Psihijatri i psiholozi moraju uzeti vrijeme za pripremu da počnu s ispitivanjem okrivljenika”, rekao je ranije Šerić.

Vještačenjem će se utvrditi je li trostruki ubojica u vrijeme počinjenja zločina bio ubrojiv, smanjeno ubrojiv ili neubrojiv. O tome će ovisiti visina kazne, odnosno ukoliko se utvrdi da je bio neubrojiv, neće kazneno odgovarati za to što je učinio.