Nikola Grmoja: Pritisak RBA na Ustavni sud je djelo s umišljajem

Nikola Grmoja: Pritisak RBA na Ustavni sud je djelo s umišljajem

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja ustvrdio je u srijedu kako slučaj RBA ,koja je natječajem tražila PR agenciju za pritisak na Ustavni sud u sporu oko kredita u francima, “nije nespretnost već djelo s umišljajem”.

Taj slučaj neki pripisuju nespretnosti, no ne radi se o tome već o djelu s umišljajem, poručio je Grmoja tijekom iznošenja stajališta u ime Kluba Mosta.

“Institucije ostavljaju dojam da se na njih može utjecati lobiranjem i manipuliranjem javnosti, a konkretno za Ustavni sud taj dojam je stvoren onog trenutka kada su se dvije najjače parlamentarne stranke upustile u političku trgovinu oko mjesta u Ustavnom sudu i kao suce izabrale potrošene političare umjesto vrsnih pravnika i stručnjaka”, kazao je Grmoja. Ne treba se, kaže, onda čuditi što pojedinci ili interesne skupine misle da se na takav sud može utjecati.

“Povjerenje u državne institucije i pravnu državu topi se poput polarne kape na Arktiku”, rekao je, javlja N1.

Grmoja se osvrnuo i na slučaj policajke koja je doživjele seksualno uznemiravanje od kolege te umjesto zaštite doživjela poniženje kroz sudsku presudu. “Epilog tog slučaja dobili smo ovih dana kroz javnu ispriku predsjednika Vrhovnog suda zbog pogreške suda. Mi možemo vjerovati u iskrenost te isprike, ali se ne možemo ne zapitati koliko još ljudi zaslužuje ispriku hrvatskog pravosuđa zbog štete koje im je ono nanijelo”, kazao je

Spomenuo je i sina jednog generala koji je snimljen s ministrom unutarnjih poslova i nije osuđen na zatvorsku kaznu zbog posjedovanja pet kilograma droge, već je dobio rad za opće dobro. “Kako nakon toga itko iz ove Vlade može govoriti o borbi protiv kriminala, protiv dilera, protiv droge, kako nakon ovakvih slučajeva itko može govoriti o borbi protiv korupcije”, upitao je Grmoja.