Milorad Pupovac dobio priznanje za njegovanje srpskog jezičnog identiteta i kulture u Hrvatskoj

Milorad Pupovac dobio priznanje za njegovanje srpskog jezičnog identiteta i kulture u Hrvatskoj

U prostorijama Matice srpske u Novom Sadu 22. siječnja 2020., osmu godinu zaredom uručene su povelje za njegovanje srpske jezičke kulture. Srpskoj akademiji nauka i umetnosti priznanje je uručeno za višedesetljetni doprinos njegovanju srpskog jezika, njegovih izražajnih mogućnosti i ćiriličnog pisma, predsjedniku SDSS-a i Savjeta SNV-a profesoru lingvistike Miloradu Pupovcu za doprinos očuvanju srpskog jezičnog identiteta i kulture u Hrvatskoj, a profesoru lingvistike Dragoljubu Petroviću za ukupan doprinos izučavanju srpskog jezika i njegovanje srpske jezičke kulture.

Povelje Matice srpske ustanovljene su 2012. godine sa željom da se afirmira očuvanje srpskog jezika, kao i da budu nagrađene važne institucije i ličnosti koje svojim radom daju izuzetan doprinos očuvanju kulturnog identiteta, javljaju Novosti.

– Ovo priznanje je značajno za narod koji predstavljam i značajno je za jezično kulturno nasljeđe Srba u Hrvatskoj. To bih rado podijelio kao priznanje, ne samo meni osobno, nego svima s kojima bliže ili dalje surađujem na tome – rekao je Pupovac.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina