Zapovjednik hrvatskog ratnog zrakoplovstva: Sumnjam da su piloti uopće imali priliku izaći iz helikoptera

Zapovjednik hrvatskog ratnog zrakoplovstva: Sumnjam da su piloti uopće imali priliku izaći iz helikoptera

Vojni helikopter Kiowa Warrior srušio se u more između Zablaća i Zlarina oko 10 i 30 sati tijekom trenažnog leta.  Ministarstvo obrane objavilo je da je poginuo pilot bojnik Marin Klarin, dok se za drugim pilotom, natporučnikom Tomislavom Baturinom i dalje intenzivno traga na moru i iz zraka.  Iz mora se izvlače i dijelovi letjelice.

Vrh Oružanih snaga zapovjedio je obustavu leta svih 15 Kiowa Warrior helikoptera dok se ne otkrije uzrok pada, a formirano je i posebno istražno povjerenstvo koje bi ga trebalo utvrditi.

U razgovoru za RTL Danas, glavni zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec rekao je da je zbrinut i da “ovakve stvari nisu ugodne ni lijepe, ali ja kao pilot i svi kolege znaju što ovaj posao nosi”.

“Zasad još nismo našli poziciju gdje se nalazi ostatak helikoptera da nedvojbeno možemo utvrditi razlog pada. Istraga će definitivno to istražiti, ustanovit će se sve okolnosti, i američki partneri ponudili su pomoć”, rekao je Križanec.

Piloti su imali zadaću da s dva helikoptera prelete na zadanoj ruti i visini iz Zemunika u Loru. “Trebao je to biti čist, jednostavan prelet. Meteouvjeti su bili povoljni”, kazao je Križanec.

Iz Kiowe se ne može katapultirati, a pitanje je jesu li piloti uopće imali priliku napustiti zrakoplov.

“Po priči i svjedočenju pratitelja helikoptera nismo dobili takve informacije. Evidentno je da je jedan kod udara isplivao i nejgovo tijelo je dovezeno do obale. Sumnjam da su uopće imali priliku izaći iz helikoptera”, rekao je Križanec.

Opovrgnuo je informacije da piloti nisu bili opremljeni za let iznat mora: “Imali su svi propisanu opremu i pojas za spašavanje i pojas za plutanje. No preduvjet za to je izaći neozlijeđeni iz helikoptera”.

Svim pilotima, cijeloj eskadrili pružit će se sva potrebna pomoć.

Foto: Hina