Vučić se u Mrkonjić Gradu požalio da su Srbi svugdje ugroženi: Nema više ‘Oluja’ i traktora u srpskoj budućnosti

Vučić se u Mrkonjić Gradu požalio da su Srbi svugdje ugroženi: Nema više ‘Oluja’ i traktora u srpskoj budućnosti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u srijedu tijekom boravka u Bosni i Hercegovini kako “neće dopustiti nove ‘Oluje’ ” pozvavši istodobno Srbe gdje god oni živjeli da očuvaju svoje jedinstv.

“Nema više ‘Oluja’ i traktora u srpskoj budućnosti”, kazao je Vučić u Mrkonjić Gradu kamo je doputovao u radni posjet zajedno s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Njih dvojica tijekom dana zajednički su posjetili i Drvar, koji je u Federaciji BiH, no većinsko stanovništvo je srpsko.

U govoru kojega je održao pred nekoliko stotina mještana koji su ga došli pozdraviti, Vučić je ustvrdio kako jako pazi što govori te kako je upravo stoga prije četiri godine u povodu obilježavanja početka akcije “Oluja”, kojom je Hrvatska oslobodila svoj okupirani teritorij, i uputio poruke koje su izazvale brojne reakcije, a u srijedu ih je ponovio.

“Nisam slučajno prije tri godine na obilježavanju 4. kolovoza kazao kako ništa tuđe ne tražimo i nećemo, ali smo kroz toliko tragedija prošli kao narod da nikome više nećemo dopustiti da nas protjeruje”, izjavio je Vučić.

Ustvrdio je kako su Srbi danas gotovo svugdje napadnuti kao narod pa je stoga važno da se oni drže svoje pravoslavne crkve kao stožera koji ih okuplja, javlja Tportal.

Dodao je kako se to odnosi i na Srbe u Hrvatskoj, koji, kao i Srbi u BiH, pripadaju istom narodu.

“Možemo živjeti u različitim državama, no mi smo jedan narod”, kazao je Vučić.

Tim se stajalištima pridružio i član Predsjedništva BiH Dodik. “Mi nismo nikakvi bosanski Srbi, nego dio jedinstvenog srpskog naroda”, kazao je Dodik.

I on je pozvao Srbe da se drže Srpske pravoslavne crkve (SPC), a pritom je oštro napao vlasti Crne Gore ističući kako treba odbaciti svako nastojanje da se u toj državi pravi “neka nova pravoslavna crkva”.

Foto: Rade Prelić/ Tanjug/Hina