Afera “Mene je sram koliko nemam”: Krešimir Žunić ima i tvrtku koja je jako dobro poslovala s državom

Afera “Mene je sram koliko nemam”: Krešimir Žunić ima i tvrtku koja je jako dobro poslovala s državom

Krešimir Žunić, v.d. ravnatelja državne agencije APN koji je od iste te Agencije sa sinom kupio stan iz programa POS-a imao je kao zamjenik ravnatelja i privatnu tvrtku koja je poslovala s državom.

HDZ-ov Žunić će danas biti smijenjen s mjesta vršitelja dužnosti ravnatelja nakon samo dva mjeseca nakon otkrića RTL-a da je kupio sa sinom stan od 53 četvorna metra za 52.000 eura. Zašto Žunić smatra da je sve čisto, te zašto spava u dvorištu kad iznajmljuje svoj stan Lovri Kuščeviću.

Međutim, sada otkrivamo i novi detalj. U ožujku 2018. godine Žunić osniva tvrtku Orca Grupa s partnerom Petrom Trebotićem. Žunić je u to vrijeme zamjenik ravnatelja APN-a. Tvrtka je registrirana za niz djelatnosti, od kupnje i prodaje robe, usluge hrane i pića, pa do usluga turističkog ronjenja ili opskrbe energijom. Dakle, za sve i svašta, a među ostalim i usluge informacijskog društva, pišu 24sata.

Prema službenim podacima državne riznice, odmah, iste godine, iz proračuna im je isplaćeno 457.800 kuna. Njihove usluge je platio Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva koje vodi HDZ-ov Bernard Gršić. Po podacima servisa Poslovna Hrvatska, to je praktički jedini prihod tvrtke u toj godini. Od nekih drugih usluga na tržištu su ostvarili tek manje od 8000 kuna. Dobit koja je ostala Žuniću i partneru od tog posla je čistih 88.000 kuna. Prošle godine, tvrtka je od istog ureda za razvoj digitalnog društva dobila poslove vrijedne još 284.875 kuna. Dakle, ukupno je tvrtki Orca grupa u dvije godine isplaćeno skoro 743.000 kuna. Detalji što su točno isporučili nisu dostupni.

Orca grupa je inače imala sjedište u Maksimirskoj, na adresi Žunićeva stana koji iznajmljuje Lovri Kuščeviću. Kada je Žunić kupio POS-ov stan u Zadru, promijenjena je i adresa tvrtke na tu adresu.

U prosincu je Žunić prestao biti suvlasnik tvrtke nakon što je imenovan za ravnatelja APN-a. Zakon,koliko god apsurdno zvučalo, dopušta da kao zamjenik ima tvrtku jer tada nije dužnosnik, a zato formalno i nije u sukobu interesa što je kupio POS-ov stan. Kada je postao ravnatelj, Žunić izlazi iz tvrtke. Sada je jedini vlasnik i direktor Petar Trebotić. I jučer smo snimili kako je na kasliću za poštu na njegovu POS-ovu stanu ime tvrtke.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina