Tamna strana Ive Matičevića: Predstavnik Građanske inicijative Sinovi i kćeri Neretve osuđeni je diler kokaina

Tamna strana Ive Matičevića: Predstavnik Građanske inicijative Sinovi i kćeri Neretve osuđeni je diler kokaina

Predstavnik Građanske inicijative Sinovi i kćeri Neretve Ivo Matičević koji se već punu godinu dana bori za prava pacijenata u dolini Neretve imao je problema sa zakonom. Naime, on je 2008. godine na Županijskom sudu u Šibeniku sa Slavenom Vrankovićem iz Drniša pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu zbog dilanja marihuane i kokaina. Radilo se o posjedovanju gotovo osam kilograma marihuane i 123,55 grama kokaina.

Matičević je osuđen na četiri, a Vranković na godinu dana robije. Teretilo ih se, i na sudu im je dokazano, da su drogu namijenili za prodaju na narkotržištu Šibensko-kninske županije.

Kako je tada istaknuto u obrazloženju presude, pri odmjeravanju kazni zatvora sud je prvooptuženom Matičeviću kao otežavajuću okolnost uzeo u obzir da je jednom već osuđivan zbog posjeda opojne droge.

Nakon smrti devetogodišnjeg dječaka Gabrijela Bebića, Ivo Matičević organizirao je Građansku inicijativu Sinovi i kćeri Neretve, koja se borila za istinu o smrti malenog Gabrijela, a kasnije je davala potporu liječnici Kseniji Kaleb, koja je i sama bila članica građanske inicijative i administrator grupe na Facebooku. Inicijativa je imala veliki skup podrške doktorici Kaleb nakon što je Hrvatska liječnička komora u svom nalazu upravo nju okrivila za niz propusta koji su doveli do smrti malenog Gabrijela. Na tom skupu okupljenima se obratila i doktorica Ksenija Kaleb, a Matičevićev odlazak u Zagreb bio je upravo na godišnjicu tog skupa 14. siječnja.

Poslije toga organizirano je još nekoliko prosvjednih skupova, jedan u Metkoviću i blokada magistrala u Opuzenu početkom ožujka da bi nakon toga Ivana Bebić, majka devetogodišnjeg Gabrijela, i doktorica Kaleb napustile Građansku inicijativu Sinovi i kćeri Neretve, tako da je Matičević početkom lipnja sam prosvjedovao na magistrali kod Opuzena. Tada ga je zbog prijetnje jednom od članova Građanske inicijative policija privela i zadržala u pritvoru, no ubrzo je prijava povučena jer je prijavitelj od nje odustao.

Unatoč tomu, Građanska inicijativa je nastavila je djelovati pa je i ovo petnaestodnevno pješačenje do Zagreba dio borbe Ive Matičevića za prava pacijenata doline Neretve. Unatoč nastojanjima, nismo uspjeli dobiti komentar Ive Matičevića.

Foto: Baldo Marunić/Hina