Zastupnik Aleksić sretan i zadovoljan: Vrhovni sud presudio da nema zastare za ništetne ugovore

Zastupnik Aleksić sretan i zadovoljan: Vrhovni sud presudio da nema zastare za ništetne ugovore

Nema zastare kod ništetnih ugovora u CHF! Vrhovni sud RH objavio je pravno mišljenje na koje su dužnici u CHF čekali godinama: proglasi li im sud pravomoćnom odlukom ugovor o kreditu ništetnim, zastarni rok za njihova potraživanja počinje teći tek od tog dana!

– Zastarni rok u slučaju restitucijskog zahtjeva prema kojem su ugovorne strane dužne vratiti jedna drugoj sve ono što su primile na temelju ništetnog ugovora, odnosno u slučaju zahtjeva iz članka 323. stavak 1. ZOO/05. (članak 104. stavak 1. ZOO/91.) kao posljedice utvrđenja ništetnosti ugovora, počinje teći od dana pravomoćnosti sudske odluke kojom je utvrđena ili na drugi način ustanovljena ništetnost ugovora – stoji u objavljenom mišljenju na web stranici Vrhovnog suda, javlja Večernji list.

Građanski je odjel Vrhovnog suda donio na sjednici 30. siječnja 2020. ovo pravno shvaćanje kojim je “pomaknut” trenutak početka tijeka zastare za zahtijevanje povrata ispunjenog i to u korist stranke koje je ispunila ništetni ugovor. Prema tom shvaćanju, zastara počinje teći od trenutka pravomoćnosti odluke kojom je utvrđena ništetnost ugovora, a ne od trenutka ispunjenja obveze ništetnog ugovora. Pravno shvaćanje služi ustaljenju i ujednačavanju sudske prakse. Ono je obvezno za sve suce Građanskog odjela Vrhovnog suda RH. Po prirodi stvari, odnosno snagom autoriteta najvišeg suda u Republici Hrvatskoj, pravno je shvaćanje važno i za sve ostale suce u građanskoj grani suđenja – pojasnili su na Vrhovnom sudu.
– Vrhovni sud RH je na moju veliku radost i zadovoljstvo promijenio svoj stav o zastarama potraživanja na temelju ništetnosti ugovora tako da  zastara potraživanja počinje teći od dana pravomoćnosti presude kojom je utvrđena ništetnost. To znači da svatko tko želi tužiti nekoga zbog ništetnog ugovora ima pravo na restituciju odnosno vraćanje svega što je dao na temelju ništetnog ugovora bez obzira kada je taj ugovor potpisan. Opreza radi, više o tome ću ipak moći reći nakon što Vrhovni sud objavi reviziju na temelju koje je i doneseno novo pravno shvaćanje”, izjavio je za Teleskop saborski zastupnik Goran Aleksić.

Foto: Edvard Šušak/Hina