Brkić će ipak podržati Kovača, Penavu i Stiera, a on će se kandidirati za potpredsjednika?

Brkić će ipak podržati Kovača, Penavu i Stiera, a on će se kandidirati za potpredsjednika?

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić kandidirat će se za potpredsjednika stranke. On to još ne komunicira javno, jučer je izjavio da će svoje stavove artikulirati »kada za to dođe vrijeme«, ali saznali smo da je odlučio da se ovaj put natječe za dužnost koja je u stranačkoj hijerarhiji niža od one koju obnaša četiri godine. Bez Brkićeve suglasnosti, Andrej Plenković 2016. vjerojatno ne bi postao predsjednik HDZ-a, ali su se njih dvojica kasnije razišli. Brkić je bio marginaliziran u stranci, na rubu političke eliminacije, međutim, reaktivirao se nakon što ga je USKOK oslobodio sumnje da je nezakonito čitao sms poruke i e-mailove nekoliko osoba. I sada ide u izbore s namjerom da se održi u vodstvu HDZ-a, a jasno je da nije Plenkovićev podržavatelj, javlja Novi list.

– Činjenica je da je HDZ zadnja dva puta izbore izgubio. Činjenica je da su nam birači, naši članovi poslali poruku. Činjenica je da moramo »dite vratiti materi«, HDZ moramo vratiti članstvu. Svi naši članovi moraju biti važni da bismo pobijedili na parlamentarnim izborima, rekao je Brkić novinarima po završetku koalicijskog sastanka u Banskim dvorima. Te je svoje osnovne teze o budućnosti HDZ-a još malo varirao.

– Moramo u našu politiku vratiti emociju i moramo HDZ vratiti na onaj put koji je pobjednički. A to ćemo napraviti uz mudru, pametnu politiku, tako da uključimo sve potencijale unutar stranke, da svi članovi budu bitni i važni i da zajedno, spremni, budemo pripravni za parlametarne izbore, kazao je Plenkovićev nominalni zamjenik.

Slično je proteklih dana govorio kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač, ali Brkić se nije želio svrstati u blok u kojem su još i Ivan Penava i Davor Ivo Stier. Novinari su ga pitali je li on u »timu alternative«, a on je odgovorio da u »HDZ-u nema alternativa«.

Možda se on neće formalno pridružiti Kovaču, Penavi i Stieru nego će zadržati određenu samostalnost i tako si povećati šanse na izborima. Ali, to što se neće kandidirati za zamjenika predsjednika i neće konkurirati Penavi sugerira da se koordinira s njima. Inače, premda je zamjenik predsjednika HDZ-a po rangu viši nego potpredsjednik, zapravo nema neke značajne razlike između tih dviju dužnosti. I zamjenik i potpredsjednik formacijski pripadaju užem Predsjedništvu. Stoga Brkićev status u HDZ-u, ako bude izabran za potpredsjednika, ne bi bio slabiji nego što je to sada.

I Davor Ivo Stier je dao naslutiti da je prihvatio potpredsjeničko mjesto kako bi  omogućio dogovor Plenkovićevim izazivačima. Kovač je kompromisno rješenje koji je prihvatljiv Stieru, ali i  Brkiću. Poznato  je da Stier nije bio u pretjerano  dobrim odnosima s Brkićem.

 

Foto: Daniel Kasap/Hina