Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva govori o “silovanju rješenja”: Upozorio je na još nešto

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva govori o “silovanju rješenja”:  Upozorio je na još nešto

Gosti TNT Dvoboja bili su Zapovjednik HRZ-a Michael Križanec i Viktor Koprivnjak, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Tragična nesreća Kiowe helikoptera u kojoj su živote izgubili dva vrsna pilota postavljaju pitanje je li se ona mogla izbjeći i kakvo je stanje u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec kaže da je istraga u punom jeku i da su otvorili suradnju s američkom kopnenom vojskom i njhovim laboratorijem koji bi trebao pomoći oko izvlačenja podataka iz flight data recordera. Istaknuo je da je tzv. brišući let bio planiran i za posadu to nije bilo nešto na što oni nisu naviknuti i za to su bili uvježbani.

Viktor Koprivnjak, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, istaknuo je da je još teško reći što bi mogao biti uzrok nesreće. “Sve zavisi od situacije u kojoj se nalazite, letite li na većoj visini imate više vremena za reakciju”, pojasnio je samo jednu od mogućih situacija u kojima su se piloti mogli naći.

Križanec smatra da nema roka do kojeg bi trebali nabaviti avione. “Možemo ući u procjepe, članica smo NATO-a, ne želim prejudicirati da će to biti tako, ali ako je cijena nekakvih silovanja rješenja da ja odlazim udovicama na vrata, ja to prihvatiti neću”, rekao je i dodao kako misli da su i njegovi nadređeni svjesni da je sve dostižno i samo je pitanje cijene. Ako je cijena neprihvatljiva ne moramo to činiti, zemlja je u miru, možemo polako graditi naše sposobnosti, zaključio je.