Viskoviću je smiješno kada Ruža Tomašić kaže da je konzervativka: Upitao je čemu toliki strah od Jugoslavije?

Viskoviću je smiješno kada Ruža Tomašić kaže da je konzervativka: Upitao je čemu toliki strah od Jugoslavije?

Subotnje otvorenje riječke godine Europske prijestolnice kulture, koje je, među ostalim, obilježio nedolazak premijera Andreja Plenkovića i aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te prikazivanje jugoslavenske zastave u sklopu izložbe, u Newsroomu je komentirao književni kritičar i leksikograf Velimir Visković.

Kaže kako je, njemu osobo, program otvaranja EPK-a bio jako dobar. “Čak je i nadmašio neka moja očekivanja. Na kraju je to doista bilo impresivno, pogotovo večenji spektakl. Bilo je na razini najvećih europskih događanja, kao da se događa u Berlinu. Integriranje elemenata masovne, popularne kulture i moderne glazbe je nešto što je trend. Bilo je na europskoj razini i spektakularno gledljivo”, rekao je Visković.

“Da Plenkoviću za dva mjeseca nisu unutarstranački izbori sasvim sigurno bi se pojavio. Koliko god on jest konzervativan političar, on je čovjek europskih obzora… Naša scena koja sebe voli nazivati konzervativnom je zapravo radikalno pomaknuta prema desnici. Meni je smiješno kad jedna Ruža Tomašić za sebe tvrdi da je konzervativka. Europske konzervativne stranke inzistiraju na tome da se odmaknu od radikalne desnice”, govori Visković.

Na pitanje što činjenica da nema hrabrosti doći u Rijeku zapravo govori o Plenkoviću, rekao je:

U ovom trenutku, HDZ je stranka koja se očito naginje desnije od onoga što je Plenković namjeravao od nje napraviti. Plenković, u ovom trenutku, naprosto mora pokazati dosljednost da je konzervativac, ako treba čak i desničar, da je vezan uz Katoličku crkvu, a naša Crkva je radikalnije desno nego što je u većini europskih država.”

Visković je komentirao i postavljanje jugoslavenske zastave u Rijeci.

“Treba uzeti u obzir da je u Rijeci već trideset godina SDP na vlasti pa mnogi kažu da oni nisu evoluirali. A kao da u Europi nema gradova s takvom tradicijom… Izvučena je jugoslavenska zastava iz konteksta, ali čemu toliki strah od Jugoslavije? Jesmo li živjeli 45 godina u socijalističkoj Jugoslaviji, a 75 godina općenito. To je snažno utisnuto i u kulturu, bezbroj je projekata, ne možete izlučiti hrvatski film iz tog razdoblja u kojem nema srpskih glumaca ili producenata. Hoćete li proglasiti ‘Brezu’ nehrvatskim filmom zato što glavne uloge igraju srpski glumci? Postoje neke veze i ne možemo zatvarati oči pred tim vezama.”

Foto:Dario Grzelj/Hina