Kako je bivša ravnateljica dječjeg vrtića Dolores Matković sustavno krala: Dobila je godinu i pol zatvora

Kako je bivša ravnateljica dječjeg vrtića Dolores Matković sustavno krala: Dobila je godinu i pol zatvora

Bivša ravnateljica Dječjeg vrtića Viškovo Dolores Matković nepravomoćno je na riječkom sudu osuđena na godinu i pol dana bezuvjetnog zatvora. Dobila je i pet godina zabrane rada kao ravnateljica vrtića, a dužna je vrtiću vratiti 602.000 kuna.

Dolores Matković bila je optužena da je zlouporabila položaj i ovlasti te se okoristila za oko 320 tisuća kuna, a istodobno dječjem vrtiću pričinila štetu od oko 702 tisuće kuna.

Tužiteljstvo je optužilo Matković za financijske makinacije počinjene od listopada 2006. do prosinca 2012. godine. U prvom dijelu optužnice inkriminirano je da se okoristila za oko 249 tisuća kuna, dajući naloge računovodstvenom servisu da joj se plaća obračunava na način da joj se svaki mjesec uz redovnu punu plaću isplaćuje i dodatni dio u iznosu od trećine redovne plaće, te dodatni dio regresa i božićnica, javlja Novi list.

Takve isplate dobivala je šest godina, iako za to nije bilo pravnog temelja, jer nisu bile sukladne važećem statutu, pravilnicima o radu vrtića, niti ugovoru o radu, naglašava tužiteljstvo. Dječji vrtić Viškovo je tako, uključujući poreze i doprinose, oštećen za ukupno oko 603 tisuće kuna.

Matković se tereti da se okoristila i time što je računovodstvenom servisu davala naloge da sačini obračune naknada za prekovremeni rad. Neosnovano, bez evidencija i odluka o prekovremenom radu, isplaćeno joj je 29,7 tisuća kuna, dok je vrtić oštećen za oko 57,7 tisuća kuna.

Tužiteljstvo tereti Matković i da je podmirivala osobne troškove na računa sredstava dječjeg vrtića, bez da ih je odobrilo Upravno vijeće vrtića, odnosno osnivač, Općina Viškovo. Ova inkriminirana stavka iznosi ukupno 40,7 tisuća kuna, od čega se 27 tisuća odnosi na troškove pohađanja Učiteljskog fakulteta.

Na slici: Ilustracija

Foto: Miljenko Klepac/Hina