Nobilo optužio ministra financija Zdravka Marića: Porezna uprava može oduzeti nezakonito stečenu imovinu, ali on to ne radi jer štiti HDZ-ovce

Nobilo optužio ministra financija Zdravka Marića: Porezna uprava može oduzeti nezakonito stečenu imovinu, ali  on to ne radi jer štiti HDZ-ovce

Odvjetnik Anto Nobilo u današnjem je Novom danu komentirao temu imovinskih kartica i ulogu Povjerenstva za sukob interesa.

Premda se od političara moglo čuti da će “institucije odraditi svoj posao” jer drugi mehanizmi ne postoje, Nobilo naglašava da Porezna uprava ima određene mehanizme. Optužio je  ministra financija  Zdravka Marića da koči Poreznu upravu  jer želi zaštititi HDZ-ovce.

“Imovina se može oduzeti bez pravomoćne presude u upravnom postupku, to može napraviti Porezna uprava. Ali na čelu Porezne uprave je ministar financija i on neće ići protiv vladajuće stranke ili koalicije. Budući da smo visoko koruptivna zemlja, treba donijeti zakon da svatko, od premijera, predsjednika, članova Vlade, Sabora, mora proći kroz provjeru zakonitosti stečene imovine. To bi moglo provoditi novo tijelo koje bi u politici napravilo dar mar. Tu bi se mogli dodati i gradonačelnici i predsjednici općina… Neki političari se tako ne bi ni kandidirali, tako bi mogli uvesti red”, rekao je Anto Nobilo komentirajući dalje ovlasti postojećih institucija:

“Imaju ovlasti, ali neće ih koristiti. Porezna uprava može svakom građaninu doći i tražiti ispitivanje porijekla imovine. To se radi kad se kupi nova nekretnina kod građana, ali očito se ne radi s političarima. Nitko se nije zabunio tako da su više imovine upisali, očito osjećaju da moraju prikriti imovinu jer očito nemaju pokriće za tu imovinu. Moramo uvesti mehanizam da svakog političara kojem povjerimo upravljanje, da saznamo je li to pošten političar.”

Međutim, premijer recimo nema instrumenata za sigurnosne provjere, pogotovo za Vladu, kako se to može promijeniti?

“Sigurnosna provjera se lako može ako se stvori zakonska osnova, ali SOA po meni nije osposobljena za traženje prikrivene imovine. Ona može vidjeti je li netko u kontaktu s kriminalnim miljeom, ima li problema s nacionalnom sigurnošću, i to ne bi trebali zloupotrebljavati i širiti. Ali ovo tijelo bi to moglo provjeravati i oduzimati imovinu (kao direktnu posljedicu korupcije). Političari bi znali da će doći pod povećalo, u jednom mandatu bi pročistili Hrvatsku od korupcije. Većina stranaka je antikorupcijski orijentirana, ali nije suštinski jer bi inače morali udariti na vlastito članstvo. Onaj što je rekao ‘sram me koliko malo imam, koliko sam malo stekao’ – to je jako iskreno jer gleda kolege koji preko mjesta stječu imovinsku korist. To je u političkom smislu izjava koja će obilježiti ovu korupcijsku državu”, kazao je Nobilo.

Foto. Danijel Kasap/Hina