Samo za elitu: Na Milanovićevoj inauguraciji bit će šačica vlastodržaca, supruga Sanja, mama Gina i jedan sin

Samo za elitu: Na Milanovićevoj inauguraciji bit će šačica vlastodržaca, supruga Sanja, mama Gina i jedan sin

Kao što je i najavio nekoliko dana nakon dobivenih predsjedničkih izbora, Zoran Milanović će čin inauguracije obaviti bez pretjerane pompe, suprotno tradiciji po kojoj su se inauguracije održavale na Markovu trgu, još od prvog predsjednika Franje Tuđmana.

Inauguracija će se tako održati u svečanoj dvorani Ureda predsjednika, 12. veljače, točno u 12 sati. Jutarnji list doznaje da će inauguraciji prisustvovati 37 uzvanika te 13 sudaca Ustavnog suda na čelu s predsjednikom Miroslavom Šeparovićem. Bit će tu i predsjednik Vlade Andrej Plenković i četvorica njegovih potpredsjednika – Davor BožinovićZdravko MarićDamir Krstičević i Predrag Štromar, kao i Predsjedništvo Hrvatskog sabora, u kojem su predsjednik Gordan Jandroković te potpredsjednici Milijan Brkić (HDZ), Željko Reiner (HDZ), Furio Radin (talijanska nacionalna manjina), Božo Petrov (Most) i Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

Među uzvanicima su i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, ali i bivši predsjednici Republike – Kolinda Grabar-KitarovićIvo Josipović Stjepan Mesić, kao i predsjednik HAZU Velimir Neidhardt. Milanović će zvati i članove svojeg izbornog stožera, njih petnaestak, uz njega će biti i supruga Sanja Musić Milanović, majka Gina, a moguće i dvojica sinova – jedan sigurno.

Inauguracija, doznaje Jutarnji, će potrajati između 45 i 60 minuta. Zorana Milanovića će na Pantovčaku dočekati Kolinda Grabar Kitarović nakon čega će se ceremonija održati u svečanoj dvorani, a na kraju će Milanović otpratiti Grabar Kitarović do automobila kojim će ona napustiti Pantovčak. Istog dana vjerojatno će se održati i primopredaja dužnosti.

O glazbenom programu još se uvijek raspravlja. Sigurno će se, dakako, izvoditi himna, a Milanović neće nositi predsjedničku lentu, kao što je i najavio. Također, neće biti ni garde, ni straže.

 

Foto: Daniel Kasap/Hina