Kako došao, tako i otišao: Zašto Tomislav Karamarko odustaje od utrke za šefa HDZ-a?

Kako došao, tako i otišao: Zašto Tomislav Karamarko odustaje od utrke za šefa HDZ-a?

Tomislav Karamarko definitivno odustaje od namjere da se kandidira za predsjednika HDZ-a na izborima čiji će se prvi krug održati 15. ožujka ove godine.

Kako Novi list doznaje od ljudi bliskih Karamarkovoj kampanji, u ovom je trenutku vjerojatnost čak 95 posto da nekadašnji predsjednik HDZ-a neće sudjelovati u unutarstranačkim izborima. Tu svoju odluku još nije priopćio članovima svog nefromalnog tima koji već mjesecima u stranci lobiraju za njega među stranačkim članstvom. Očekuje se da bi to mogao napraviti u sljedećim danima.

Karamarko je zadnjih tjedana razgovarao s Mirom Kovačom i ljudima oko njega koji su mu sugerirali da podrži ovog nekadašnjeg ministra vanjskih poslova u njegovoj namjeri da smjeni Andreja Plenkovića s pozicije predsjednika stranke. Karamarko još nije donio konačnu odluku o tome hoće li podržati Kovača, a definitivno se neće kandidirati ni za jednog od četiri potpredsjednika stranke.

Karamarko je u petak trebao u Sesvetama, kvartu u istočnom dijelu Zagreba, održati uvodni skup u svojoj predsjedničkoj kampanji, a u tijeku su bili dogovori i za neke druge skupove. Oko sebe je bio okupio ljude koji su na terenu lobirali za njega. Da bi se mogao kandidirati za predsjednika HDZ-a najavio je još u kolovozu prošle godine u Kninu, prilikom prilikom proslave obljetnice Oluje, a potom još jednom ujesen i na svom Facebook profilu na dan pada Berlinskog zida.

– Što se mene tiče nastavljam rušiti antifašistički obrambeni zid. Vidimo se na unutarstranačkim izborima, napisao je tada Karamarko. Činjenicu da bi se mogao kandidirati komentirao je prije nekoliko dana i sam Plenković i to se dosad uzimalo kao gotova stvar, piše Novi list.

Foto. Denis Cerić/Hina