Ispovijest vlasnika kafića kojeg su pretukli Romi: Jedan me boksao, a drugi pogodio u čelo

Ispovijest vlasnika kafića kojeg su pretukli Romi: Jedan me boksao, a drugi pogodio u čelo

Mještani Kotoribe u posljednja dva mjeseca svjedoče o pojačanom kriminalu i nasilju u tom dijelu Međimurja. Njih već gotovo 3 000 potpisalo je peticiju kojom traže veću razinu sigurnosti i pojačane policijske ophodnje. Neki kadrovi u reportaži, koju možete pogledati u videu, mogli bi biti uznemirujući.

Sredinom siječnja dvojica su muškaraca razbila kafić i nasrnula na vlasnika jer im nije želio dati – alkohol.

– Došla je grupica Roma, tražili su piće. U trenutku su nasrnuli na mene, jedan me boksao, drugi pogodio u čelo, rekao je vlasnik kafića Zoran Čižmešija.

Nakon što je izašao iz bolnice, napadači su mu prijetili smrću. Zaštitio se – sprejem za samoobranu.

– Dobio sam kaznu 3 100 kuna, u Hrvatskoj se ne smiješ ni braniti, za samoobranu dobiješ kaznu, kazao je Čižmešija.

U posljednja dva mjeseca u Kotoribi su se zaredali napadi. Fizički su napadnute dvije prodavačice, mladić u sportskoj kladionici, kondukter u vlaku, a teže je ozlijeđeno i trinaestogodišnje dijete. Njegova majka kaže – sin će joj imati doživotne posljedice.

– Nitko nije kažnjen za to, ja njega vidim i dalje šeće. Snimaju okolo, provaljuju, ljudi se navečer više ne usude van, izjavila je majka napadnutog dječaka Valerija Štefić.

Policija uhiti počinitelje, no kako doznajemo – sud ih pušta na slobodu. Tisuće mještana Kotoribe i okolnih naselja potpisalo je peticiju – traže jaču policijsku prisutnost i procesuiranje odgovornih.

– Moram reći da peticiju nije potpisalo samo većinsko stanovništvo nego i romska populacija – nezadovoljni su s pojedincima koji rade probleme, rekao je načelnik općine Kotoriba Ljubomir Grgec.

Iz Vijeća romske nacionalne manjine također osuđuju napade. Smatraju da se moraju kazniti pojedinci, a ne zajednica.

– Oštro osuđujemo napade, ali s druge strane pozivam sve da stanemo na loptu i zajedno riješimo taj problem, rekao je Matjaš Oršuš iz Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije.

Peticija je poslana Međimurskoj županiji, Saboru te ministru Božinoviću s porukom – vratimo osjećaj sigurnosti u Kotoribu.

Foto:Screenshot/HRT