Prosvjed protiv “Bandićeve otimačine grada”: Što će danas o GUP-u odlučiti gradski vijećnici

Prosvjed protiv “Bandićeve otimačine grada”: Što će danas  o GUP-u odlučiti gradski vijećnici

Danas se održava sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Na predloženom dnevnom redu su 44 točke, a najvažnija je šesta – izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba (GUP), predlagatelja gradonačelnika Milana Bandića, te 38. točka – prijedlog oporbenih gradskih zastupnika o raspisivanju lokalnog referenduma o izmjenama i dopunama GUP-a.

Udruge “Zelena akcija”, “Pravo na grad”, i “Siget” te inicijativa “Zagreb te zove” organizatori su prosvjeda protiv “Bandićeve otimačine grada” koji je počeo uoči početka sjednice zagrebačke Gradske skupštine, javlja N1.

Na Gornjem Gradu okupilo se stotinjak prosvjednika. Na sjednici će se raspravljati o izmjenama Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba (GUP), koje, kako navode, sadrže prenamjene zemljišta za “Bandićev Manhattan”, povećavaju izgradnju u donjogradskim blokovima i povećavaju promet u središtu gada, a ne odgovaraju na goruća pitanja poput prilagodbe klimatskim promjenama, određivanja zone za izgradnju javnih stanova, a nemaju bilo kakvu viziju istinskog razvoja grada u interesu njegovih stanovnika.

Jučer je zagrebački HDZ odlučio da će podržati izmjene GUP-a ako se prihvati njihovih 15 amandmana. S HDZ-om, Milan Bandić ima većinu u zagrebačkoj Skupštini.